Onderzoekers: ‘In Enschede spotten we alleen praktijkexamens van Brünen’

Loading

Vanaf 1 september worden er vanaf het CBR Examencentrum in Enschede weer praktijkexamens gespot. Het spotten zorgde begin dit jaar voor grote onrust onder examenkandidaten en hun rijscholen. Het leidde zelfs tot een Kort Geding in de Almelose rechtbank. Toch wordt het spotten vanaf komende week weer opgepakt. Ditmaal in samenwerking met de VCBA. Er is één groot verschil; ditmaal worden alleen de praktijkexamens van Verkeersschool Brünen ‘achtervolgd’.

Er zijn volgens de initiatiefnemers logische redenen voor dat voortaan alleen de praktijkexamens van Brünen worden gespot. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat Brünen ‘aan de wind zeilt’.

“Ons onderzoek focust zich in Twente op de BOVAG opleider Brünen. Dat is om meerdere redenen die we juist vanwege het onderzoek niet allemaal openbaar willen maken. Maar zowel vorig jaar als de voorbije maanden zijn er al artikelen verschenen op diverse blogs waaruit een goede lezer kan opmaken waarom Brünen onder een vergrootglas ligt” zegt een van de betrokken journalisten die verder anoniem wil blijven.

Belangrijk argument is dat het CBR weigert om onderzoek te doen naar mogelijke oneerlijke handelspraktijken door Verkeersschool Brünen. Zo heeft de consumentenvereniging VCBA problemen met de wijze waarop de BOVAG opleider op haar website met pop-ups jongeren misleid. Daarnaast is uit een WOB verzoek gebleken dat Brünen in 2022 zich wel 450 keer liet machtigen om een tussentijdse toets aan te vragen voor haar klanten , maar dat dit in werkelijkheid minder dan 20 keer daadwerkelijk liet uitvoeren door het CBR.

Vorig jaar uitte een klokkenluider daarover al de alarmbel, maar die werd vervolgens juist vanwege zijn publicaties het ziekenhuis ingeslagen. Het CBR weigerde in die kwestie onderzoek te doen, terwijl in de CBR huisregels wordt geschreven dat het CBR in alle gevallen van (mogelijk) strafbaar handelen aangifte doet tegen de plegers. In dat geval René Brünen en zijn zoon Tom. Bij meerdere WOO verzoeken weigert het CBR tot op dit moment om documentatie, camerabeelden, Whatsapp verkeer te openbaren rond die mishandeling. Er loopt een bezwaarprocedure tegen dat besluit.

“Er is in overleg met de financier van het onderzoek besloten dat alle bij het onderzoek betrokken journalisten anoniem blijven, omdat vorig jaar een journalist ernstig is mishandeld bij het CBR door de directie van Brünen. En omdat het CBR in staat wordt geacht om opnieuw de politie op te hitsen omdat er mogelijk CBR-ers betrokken zijn geweest bij de mishandeling. De Brünen directie werd bij die ernstige mishandeling namelijk vanaf het CBR examenterrein opgeroepen”.

Normaliter zou je verwachten dat het CBR de veiligheid op en rond hun examencentrum garandeert, maar het is overduidelijk geworden dat daar geen sprake van is. De verklaring daarvoor kan zijn dat er enkele lokale CBR-ers betrokken zijn bij de oneerlijke handelspraktijken. Dat zou niet de eerste keer zijn bij het CBR. Dus zo vreemd is die gedachte niet”

De onderzoekers bevestigen nogmaals dat het spotten geschiedt binnen de voorwaarden die de Almelose voorzieningenrechter in het Kort Geding vonnis heeft uitgesproken: niet structureel, niet onafgebroken en zonder hinder of gevaar voor het overige verkeer. 

Gerelateerde berichten