
Hij is al een behoorlijk tijdje met pensioen en vertelt ons in een telefoongesprek dat hij al jaren wroeging heeft over hoe hij vroeger, net als vele collega’s, bij het CBR in Rijswijk werd getraind om het examenresultaat nadelig te beïnvloeden. Hij heeft daar al jaren een slecht gevoel over en is blij dat hij via/via hoorde van ons blog.
Ik heb vroeger als examinator bij het CBR gewerkt in Brabant, en ben inmiddels al jaren met pensioen.
Gepensioneerde Brabantse examinator *
Als examinator moesten wij destijds een slagingspercentage hanteren van 52% voor de jongens en 48% voor de meiden. Hoger was slecht voor onze werkgelegenheid.
Inmiddels is er een tweede gesprek geweest, waarvan een geluidsopname beschikbaar is. ‘We gaan nog in gesprek om een interview met de voormalig examinator te draaien. Daar hebben we binnenkort overleg over. Dat is een beetje afhankelijk van zijn gezondheid; hij is op leeftijd. ‘Zijn verklaring sluit zeker aan bij tal van meldingen die we ontvangen.’ zegt onze redacteur.
De verklaring van de vroegere examinator sluit deels ook aan bij uitspraken die een CBR examinatorencoach deed tegenover journalist/rijschoolhouder Henrie Kamps. Deze vertelde dat er statistieken worden bijgehouden van examinatoren die zowel te hoge als te lage slagingspercentages hebben.
“Dat klopt, maar de examinatorencoach heeft mij nooit verteld dat hij examinatoren trucjes leerde om het resultaat te beïnvloeden. Volgens mij was zijn werk meer gericht op betere en objectieve beoordeling. Als ik deze verklaringen lees en hoor, besluipt mij het gevoel dat de werkwijze die deze oud-examinator beschrijft veel kwalijker is” aldus de Needenaar.
- naam bekend bij redactie
Goedemiddag,
Toen ik deze website ontdekte en de verhalen las over rijscholen en een examinator, kon ik niet anders dan even mijn gedachten delen. Zelf ben ik gestopt met de rijschool, de energie was simpelweg op. De wachttijden voor een praktijkexamen auto zijn inmiddels zo lang dat ik soms de kandidaat niet eens meer onder ogen durfde te komen. Ik ben altijd voorstander geweest van het idee dat een kandidaat pas examen zou moeten doen als ze er écht klaar voor zijn. Niet zoals bij die grote rijschoolfabrieken, waarbij de kandidaten al van tevoren weten wanneer ze rijles hebben en wanneer het examen plaatsvindt.
Het verhaal van de examinator raakte me. Hier in Amsterdam hebben we iets soortgelijks meegemaakt, waarbij een examinator niet het kringgemiddelde scoorde. Dat leidde tot ontslag via de rechtbank. Het CBR geeft in de rechtspraak aan dat een examinator maximaal 10% mag afwijken van het kringgemiddelde. Een groter percentage was simpelweg onwenselijk, precies zoals de examinator in uw artikel ook aangeeft.
Ik ken de examinator in Amsterdam als een rustig en integer persoon. Zijn uitslagen waren altijd rechtvaardig. Als hij iemand liet zakken, had hij daar altijd een goede reden voor. Het mag toch niet zo zijn dat iemand slaagt enkel vanwege het slagingspercentage, terwijl diegene eigenlijk gevaarlijk rijdt? Veiligheid moet altijd voorop staan, dat is voor ons Amsterdammers vanzelfsprekend.
hierbij de rechtspraak van het CBR tegen de examinator: https://uitspraken.rechtspraak.nl/#!/details?id=ECLI:NL:RBAMS:2015:10239
Met vriendelijke groet,