Pleegde lokale CBR manager ambtsmisdrijf?

Loading

Waar zijn de Whatsapp berichten en e-mails die de Enschedese CBR kringcoördinator Elise Verheij ontving van rijschool Rijbewijzz? Verheij is sinds de zomer van 2020 kringcoördinator van het CBR Examencentrum in Enschede. In die functie is ze het eerste aanspreekpunt voor rijscholen in de regio en belast met het toezicht op de faciliteiten van de locatie. In het dossier rond voormalig rijschoolhouder Kamps lijkt het er steeds meer op dat Verheij in vrijwel alle gevallen, die leidden tot de uitschrijving van rijschool Rijbewijzz op 7 december 2021, een bedenkelijke rol heeft gespeeld. Ook na de definitieve uitschrijving van Rijschool Rijbewijzz zweeg Verheij over de werkelijke toedracht en haar rol daarin.

Belangrijkste reden voor algemeen directeur Alexander Pechtold om de Needse rijschool Rijbewijzz per direct en voor ‘onbepaalde’ tijd uit te schrijven was dat Kamps volgens hem mails stuurde naar CBR staf- en managementmedewerkers, zijn kritiek op Pechtold en het CBR via enkele blogs publiceerde én beschuldigd werd van ‘gewelddadige’ incidenten bij het examencentrum.

Inmiddels is gebleken dat Kamps bij de incidenten in geen enkel geval strafrechtelijk vervolgd is. Aangiftes van die, vermoedelijk in opdracht van Alexander Pechtold in scene gezette, incidenten zijn geseponeerd of niet eens in behandeling genomen. Uit documentatie blijkt dat voorafgaand aan vrijwel alle communicatie met staf- en management medewerkers in Rijswijk en Arnhem de uitgeschreven rijschoolhouder vooraf contact had met kringcoördinator Verheij, examenmanager Mark Keijsers of coach Henri Vianen. Zij verwezen hem, vanwege zijn kritiek, door naar het hogere CBR management in Rijswijk en Arnhem. De lokale CBR-ers gaven hem de mail- en telefoongegevens van managers en stafmedewerkers.

“Ik breng je in contact met Ger [Sommers, red]. appt Verheij in het najaar 2020. “Dat is bekend. Ik weet het wel. Geef het maar door aan Mark [Keijsers,red]” en soortgelijke berichten ontving Kamps eind 2021 van Verheij. Telkens opnieuw werd de rijschoolhouder, die bijna vijf jaar lang tot ieders tevredenheid zijn werk deed, door de kringcoördinator of een ander doorgestuurd. Zoals dat hoort volgens het CBR protocol.

“Ik had goed contact met Elise. Ik waarschuwde haar zelfs in december 2020 toen ze in mijn bijzijn een stamppotten buffet voor 15 personen wilde gaan bestellen voor een (verboden) personeelsbijeenkomst van het CBR Enschede. Ik zei tegen haar ‘Pas je wel op, want dat is strijdig met de Corona maatregelen. En meerdere malen waarschuwde ik haar daarna dat het maandenlang uitlenen van haar CBR lease-auto (inclusief brandstofpas) aan een derde, tijdens de Corona lockdown, volgens mij niet toegestaan was en eigenlijk niet maatschappelijk verantwoord.

Duizenden rijscholen moesten genoegen nemen met een bijstandsuitkering en dan lenen CBR medewerkers maandenlang hun leaseauto’s met brandstofpas uit aan derden? Ik vond dat maatschappelijk verwerpelijk.”

Duidelijk is inmiddels dat Verheij met een ontlastende verklaring de geschorste Kamps had kunnen vrijpleiten. Meerdere keren stuurde Kamps de Enschedese kringcoördinator brieven waarin hij haar vroeg om naar waarheid te verklaren. Nooit reageerde Verheij.

Dan zijn er nog de opnames van de extra beveiligingscamera’s op het CBR examenterrein. Volgens insiders moet de kringcoördinatrice daarop hebben gezien wat zich op 1 december 2021 afspeelde bij een vermeende zware mishandeling met de lesauto van Kamps en ook wat er voorafgaand aan de mishandeling van Kamps op 8 maart 2022 voorviel. Verheij moet de waarheid kennen, maar zwijgt in alle toonaarden.

Er lopen WOO verzoeken om openbaarmaking van de camerabeelden af te dwingen. Maar de vrees is dat deze beelden inmiddels gewist zijn. Kamps had het geluk dat hij bij de ‘zware mishandeling’ op 1 december 2021 zelf ontlastende dashcam-opnames kon overleggen bij de politie, waarna het de politie direct duidelijk werd dat het CBR een valse aangifte had gedaan. Had Kamps die beelden niet gehad dan had hem mogelijk zelfs een gevangenisstraf boven het hoofd gehangen.

In alle gevallen blijken achteraf de CBR aangiftes…. valse aangiftes te zijn geweest. Bedoeld om Kamps te schaden. Dat is volgens ons een ernstig ambtsmisdrijf en reden voor nader onderzoek naar de betrokkenheid van Verheij en andere lokale CBR-ers.

Op 23 mei spotten wij Elise Verheij (beelden onder deze tekst) als ze een beveiliger, die rustig met Kamps zit koffie te drinken, afsnauwt. Vrij kort daarna besluit het CBR de tweede ingang naar het CBR hermetisch af te sluiten. De bewaker wordt dezelfde dag nog ontslagen….