“Rijscholen moeten zichzelf willen beschermen door dashcam..”

Loading

In een recent Kort Geding voor de Almelose rechtbank nam de voorzieningenrechter al een schot voor de boeg over het toestaan van het gebruik van een double- of triple dashcam-systeem tijdens de CBR praktijkexamens. De voorzieningenrechter verwees daarbij naar internationale wetgeving die volgens hem boven de CBR huisregels gaat. De meningen binnen de rijschoolwereld over het gebruik van een dashcam (aanschafprijs circa €60) lopen nogal uiteen. Toch adviseren geraadpleegde juristen dat rijscholen er verstandig aan doen om zowel tijdens de rijlessen als tijdens de examens de dashcam mee te laten draaien. Het PV (proces verbaal) van de rechtzetting wordt op dit moment bestudeerd door de juristen van VCBA.

“We leven in een tijdgeest waarin rij-instructeurs er goed aan doen om zowel de leerlingen als zichzelf te beschermen door met een dashcam systeem dat zowel exterieur als interieur opnamen registreert, alsmede het geluid. Je leest de laatste tijd met enige regelmaat berichten op RijschoolPro.nl en Rij-instrucie.nl waarin rijschoolhouders eigenlijk al beschadigd zijn voor de rechter een uitspraak heeft gedaan. Dat is in veel gevallen al desastreus. Door registratie van iedere les kan veel ellende worden voorkomen”

De consumentenorganisaties VCBA en VVRC willen er bij het ministerie op aandringen dat de registratie van examens verplicht wordt gesteld. Omdat kandidaten daar op grond van internationale wetgeving recht op hebben. “In het geval van een dispuut over het examenresultaat of het gedrag van de examinator wordt in het huidige stelsel van het CBR kandidaten iedere mogelijkheid ontnomen. Daarnaast zorgt de registratie van examens er tevens voor dat de instructeur niet meer hoeft mee te rijden, hetgeen de objectiviteit van het examen ten goede komt én past in bestrijding van overdracht van virussen” aldus de consumentenorganisatie.

“Wij verwachten dat het CBR zich hevig zal verzetten op grond van de privacywetgeving, maar dat argument kan desnoods via de rechter worden weggenomen, omdat er talloze dashcam systemen verkrijgbaar zijn waarbij de bijrijder niet in beeld wordt gebracht.” Wel het stemgeluid, maar dat botst niet met de privacy wetgeving” aldus de VCBA.