
Twee jaar geleden wezen onderzoekers het televisieprogramma ‘1Vandaag’ op het rommelen met de Tussentijdse Toets capaciteit. Daarvoor was er al uitgebreid gecommuniceerd met de directie van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen. Op het moment dat Ruben Messelink, redacteur van 1Vandaag, op 7 december 2021 voor het eerst zelf inlogt op CBR TOP – om de misstanden te laten onderzoeken door een IT-redacteur – is het Alexander Pechtold persoonlijk die opdracht geeft om de TOP toegang uit te zetten.
Er is volgens de onderzoekers in de voorbije twee jaar niets veranderd en de Tussentijdse Toets wordt – meer dan ooit – op grote schaal door grote opleiders gekaapt om als ‘dummy’ te dienen voor Praktijkexamen B plekken.
“Een flink deel van de Tussentijdse Toets capaciteit wordt bewust gebruikt om er sneller dan anderen Praktijkexamens mee te verkopen” aldus een van de onderzoekers. “Dat is volgens onze informatie strafbaar. Het zijn vooral grote opleiders die Tussentijdse Toetsen kapen en nooit de bedoeling hebben om ze voor dat doel in te zetten. Dat het CBR niet ingrijpt doet daar niets aan af. Het CBR is nu al twee jaar op de hoogte en is volgens onze juristen simpelweg medeplichtig.”
Voormalig klokkenluider Henrie Kamps vecht inmiddels voor het consumentenbelang en benadrukt dat er flinke maatschappelijke schade is ontstaan door dit strafbare misbruik van examencapaciteit. “Ik ben echt wel klaar met de rijschoolwereld, omdat echt heel veel rijscholen meewerken aan die onrechtmatige CBR Tussentijdse Toets. Bijna iedere rijschool verdient er goed aan en sluit de ogen voor de misstanden. Ik focus nu op het belang van de consumenten; er zijn duizenden kandidaten die geen Tussentijdse Toets kunnen afnemen bij het CBR, maar wel er wel langer door moeten wachten op een plekje voor het praktijkexamen. Het begint er al mee dat de Tussentijdse Toets niet beschikbaar is voor iedere Nederlander; namelijk alleen voor kandidaten van bij het CBR ingeschreven rijscholen. Dat botst al met het gelijkheidsbeginsel dat in onze Grondwet is verankerd!” aldus Kamps,
Hij zegt te kunnen aantonen dat de Tussentijdse Toets niet behoort tot het mandaat dat het CBR heeft van DGMO [Directoraat Generaal Mobiliteit, red] van het ministerie. “Ik hoop dat uiteindelijk de Raad van State een uitspraak doet, waardoor de Tussentijdse Toets terugvalt naar de branche zelf. Daar zitten genoeg goede rijscholen én instructeurs die de taak zouden kunnen overnemen. En dat voordeeltje van de vrijstelling voor de Bijzondere Verrichtingen is sowieso onwettig. Iemand zonder gemachtigde rijschool kan dat voordeeltje nooit krijgen. Dat is strijdig met het Gelijkheidsbeginsel” aldus Kamps.