Slagingspercentage CBR misleid consument!

Loading

Uit onderzoek is gebleken dat het CBR slagingspercentage onbetrouwbaar én dus misleidend is. Dat staat in een onderzoeksopzet die is aangeboden via Publeaks.nl. Het slagingspercentage is volgens het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen al vele jaren dé graadmeter voor het zoeken naar een goede rijschool. Op de website van het CBR neemt de Rijschoolzoeker zelfs een prominente plek in. Eerlijke rijscholen worden ernstig benadeeld door het feit dat het CBR misbruik straffeloos toe staat.

“Even los van het feit dat het CBR via deze Rijschoolzoeker alleen rijscholen aanprijst die zich bij het CBR hebben ingeschreven – om via machtigingen de examens te reserveren voor hun leerlingen – blijkt uit ons onderzoek dat het getoonde percentage onbetrouwbaar is. We hopen dat er een onderzoeksredactie van een van de grote kranten of actualiteitenrubrieken induikt.

Volgens de onderzoekers zou het helpen als het onlangs in het leven geroepen VVRC [ Vereniging Voor Rijbewijs Consumenten, red ] een proefproces aanspant tegen het gebruik van een niet betrouwbaar slagingspercentage op de website van het exameninstituut CBR. “Het is toch te gek voor woorden dat de overheid de consument in de keuze adviseert met een misleidend slagingspercentage?”

Want er is van alles mis met dat percentage; zo wordt het aantal lesuren niet in de berekening meegenomen en zijn er rijscholen die alleen goede kandidaten via het CBR platform laten lopen. Voor de minder goede kandidaten kopen ze de praktijkexamens via een andere route in. De consument wordt in veel gevallen al bij het CBR misleid, omdat het daar getoonde slagingspercentage in veel gevallen helemaal niet betrouwbaar is.

In onderstaand voorbeeld toont het CBR dat de rijschool een slagingspercentage heeft van maar liefst 74%. Dat is echt goed. Als consument maak je volgens het CBR een verstandige keuze om je in te schrijven bij deze rijschool. Maar wat blijkt?

De rijschool in kwestie heeft volgens de eigen website (minimaal) 3 lesvoertuigen en moet op basis van de norm daarom jaarlijks toch minimaal 3 x 40 = 120 examens reserveren bij het CBR. Het slagingspercentage van 74% blijkt, als je goed kijkt, echter gebaseerd op maar 27 examens.

klik op de afbeelding om te bekijken via de CBR Rijschoolzoeker