Spotten van examenritten in Enschede hervat!
Journalisten hebben deze week het spotten van examens vanaf het CBR in Enschede hervat. Belangrijkste reden? Nieuwe onderzoeksresultaten en vertragingstechnieken bij WOO verzoeken, vanuit de CBR divisiemanager Rijvaardigheid, rechtvaardigen nog diepgaander en structureel onderzoek naar bevoordeling van een of meer van de vijf grote opleiders in de regio.
“Het vonnis in het Kort Geding dat enkele maanden geleden diende is heel duidelijk: er is geen algeheel verbod op het spotten van praktijkexamens. De rechter stelt in zijn vonnis dat het is toegestaan als het op journalistiek verantwoorde wijze geschiedt. “Niet structureel, niet onafgebroken en het ‘achtervolgen’ mag het overige verkeer niet in gevaar brengen of hinderen.” stellen de journalisten die onderzoeksjournalist Henrie Kamps te hulp schieten.
[tekst gaat door onder afbeelding]

“Het is duidelijk dat de regionale krant Tubantia al dan niet bewust bijdraagt aan valse beeldvorming, want iedere journalist kan lezen dat wat Tubantia heeft gepubliceerd volstrekt niet juist is. En als je leest op de Facebook pagina van die krant: daar staan gewoon doodsbedreigingen aan het adres van een collega journalist. Je bent dan echt wel geneigd te geloven wat Kamps beweert: de hoofdredacteur van Tubantia en de directeur van het CBR zijn vrienden. Ze kennen elkaar vanuit D66; Daan Bonenkamp was destijds al de communicatie-adviseur/strateeg van Pechtold.
[tekst gaat door onder afbeelding]

De zogenaamde Open Data van het CBR, die in januari verplicht gepubliceerd moeten worden door het CBR, leverden al opmerkelijke nieuwe feiten op. Zo bleek daaruit dat Verkeersschool Brünen uit Enschede over 2022 slechts 15 zogenaamde tussentijdse toetsen heeft afgenomen bij het CBR. Dat bevestigt de publicaties uit 2021 en 2022 die Kamps op 8 maart 2022 bijna fataal werden. Kamps schreef destijds al dat het CBR verboden afspraken maakte met grote opleiders. Leerlingen van kleine rijscholen worden, zo stelt Kamps, structureel benadeeld.
Kamps werd vanwege zijn journalistieke werk bij het CBR Examencentrum ernstig mishandeld door eigenaar René B. van de grootste opleider uit Enschede en het CBR weigerde, anders zij stelt in haar huisregels, aangifte te doen of een onderzoek te starten.
“Een getuige verklaarde toen al bij de politie dat de zoon van de verdachte tegen haar zei: ‘Dit verdient hij om wat hij schrijft…'”. ” Er loopt een Artikel 12 Sv procedure bij het Gerechtshof om het Openbaar Ministerie te dwingen om René B alsnog strafrechtelijk te vervolgen.” aldus een van de aangesloten journalisten.
Op basis van de wet Open Overheid zijn daarnaast vanuit meerdere personen of organisaties WOB verzoeken ingediend bij het CBR. Onder andere naar het aantal machtigingen dat leerlingen van deze grote opleider hebben afgegeven voor het reserveren van tussentijdse toetsen, maar ook naar de werkelijke gereserveerde tussentijdse toets plekken van de rijschool per maandultimo. Kamps beweerd al twee jaar dat grote opleiders verspreid over Nederland de tussentijdse toets misbruiken om examen capaciteit bezet te houden. Daardoor lopen volgens hem de wachttijden voor leerlingen van kleine rijscholen in sommige regio’s op tot soms wel 24 weken.
Uit de eerste beantwoording op meerdere WOO verzoeken wordt duidelijk dat de divisiemanager Rijvaardigheid er alles aan doet om de wet te omzeilen. Hij kiest ervoor om de wettelijke termijnen, maximaal 4 tot 6 weken, te vertragen. De Wet Open Overheid is juist een wet waarmee de journalistiek haar werk moet kunnen doen, maar eerlijk gezegd zijn wij niet verbaasd dat het CBR zelfs deze wet op haar eigen wijze interpreteert. Gevolg daarvan is dat wij genoodzaakt zijn om het spotten te hervatten, zodat we dezelfde informatie op een andere wijze vergaren. Het is de keuze van het CBR en het raakt alleen de ‘verdachte’ grote opleiders. Praktijkexamens van kleine rijscholen of zzp-ers worden niet gespot.
“Het heeft er echt veel van weg dat deze grote opleider met medeweten van het CBR onrechtmatig handelt en zowel de betrokken ministeries als OM weigeren er iets aan te doen. Dus geven wij spreekwoordelijk ‘meer gas’.
Belangrijk is ook om te beseffen dat deze opleider aangeeft rijopleidingen volgens de R.I.S. methode te verzorgen. Onderdeel van de R.I.S., een door het CBR ontwikkelde en geëxploiteerde rijopleiding in stappen is dat iedere leerlingen twee toetsen moet laten verrichten door het CBR; een daarvan is de tussentijdse toets. Dan is het toch erg vreemd dat een opleider met meer dan 25 instructeurs vorig jaar maar 15 tussentijdse toetsen laat afnemen door het CBR.” aldus een woordvoerder.
