VCBA: Afbreken examens is een schande!

Loading

Na een analyse van het zoveelste praktijkexamen dat vandaag werd afgebroken reageert de Vereniging Consumentenbelang Autorijbewijs met grote verbazing. Voorzitter Hansen spreekt er openlijk schande van en wil dat er vragen over gesteld worden in de Tweede Kamer. De rechter in Almelo heeft een duidelijk vonnis gewezen en het enige wat het CBR daar mee doet is misbruik maken van de macht, luidt de reactie.

“We hebben de opnamen die vandaag zijn gemaakt door enkele journalisten bij de 234e spot voorgelegd aan deskundigen. Die hebben het beoordeeld en de gerechtelijke uitspraak er naast gelegd en zijn van mening dat alles verloopt zoals de rechter dat heeft toegestaan. Er is geen sprake van structureel, onafgebroken achtervolgen of het overige verkeer hinderen of in gevaar brengen. Wat je ziet is een examinator die er vanaf het begin er alles aan doet om de auto van de journalist van zich af te schudden. En daarmee wek je als CBR vooral de indruk dat je iets te verbergen hebt of het journalistieke werk wilt frustreren. En je zet mensen en rijscholen op tegen de onderzoekers, terwijl die juist het maatschappelijk belang willen dienen.”

De VCBA verfoeit het afbreken al vanaf het begin, omdat dit onnodig is. Zeker op basis van alle video’s die zij gezien heeft. “Het CBR heeft door de jaren heen een beleid ontwikkeld, waarbij kandidaten maar gewoon alles te pikken hebben, geen enkel recht. Er mogen geen opnames tijdens het examen worden gemaakt, als de spiegels niet goed zijn van een examen dan breekt het CBR het examen af en als er gerechtvaardigd journalistiek onderzoek plaatsvindt dan offert het CBR kandidaten op om de onderzoekers in een kwaad daglicht te stellen. Dat moet stoppen!. De examenmanager en divisiemanager moeten gewoon de juiste instructies geven op basis van het gerechtelijke vonnis.” aldus Hansen.