VCBA:’Examenrit van 25 minuten levert veel extra examencapaciteit op!’

50.000 extra praktijkexamens!

Loading

Vorig jaar is er een onderzoek gestart naar de examencapaciteit bij het CBR in Enschede. Dit voorjaar ontstond er grote commotie toen het onderzoek zich richtte op de examenrit zelf. Het leidde tot een Kort Geding, waarmee het CBR het onderzoek wilde frustreren. Dat mislukte. Het onderzoek werd voortgezet. Dat leidde er zelfs toe dat het examenterrein van het CBR in Enschede door schermen hermetisch werd afgesloten van de buitenwereld. Toch blijkt uit de ruim 200 examenritten die zijn geregistreerd dat een overgroot deel minder dan 25 minuten duurde. In het vonnis van een Almelose voorzieningenrechter werd nog eens bevestigd dat dit conform artikel 83 van het Reglement Rijbewijzen minimaal 35 minuten moet zijn.

‘Het is toch merkwaardig dat het CBR zich verzet tegen het inkorten van de examenrit, terwijl het uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de examenritten hooguit 25 minuten duurt?” zegt de voorzitter van consumentenbelang autorijbewijs. “Het afschermen van het examenterrein is vooral gedaan, zodat examinatoren tussen de examens ongezien tien minuten kunnen gaan roken. Dat geloof je toch niet?”

De rijschoolwereld roept al tijden dat er voor iedere examinator 1 extra examenplek per dag bijkomt, wanneer de duur van de examenrit naar 25 minuten wordt teruggebracht. Maar zoals zo vaak zijn die plannen aan dovemansoren gericht.

“Wij gaan de woordvoerders van enkele politieke partijen vragen om hierover vragen te stellen in de Tweede Kamer. Het kan toch niet zo zijn dat het CBR vasthoud aan de Tussentijdse Toets, welke ruim 100.000 examenplekken per jaar opslokt, die niets te maken heeft met de wettelijke taak van het CBR en ook niet bereid is om de examenrit in te korten, terwijl uit onderzoek is gebleken dat een groot deel van de examinatoren de examenrit na ongeveer 25 minuten afrond. We gunnen iedereen een (rook)pauze, maar om nu na iedere examenrit langer dan 10 minuten uit te puffen, terwijl er al jaren te hoge wachttijden zijn. Dat is echt niet oké !” aldus Hansen.

Gerelateerde berichten