Voorzitter VCBA: “Illegaal rijden gaat alleen maar toenemen!”

Loading

Hij is 41 jaar en al geruime tijd dé man achter de Vereniging Consumentenbelang Autorijbewijs: Pascal Hansen. In zijn dagelijks leven is hij freelance redacteur en een geboren Utrechtenaar. Komt uit een familie met journalistiek DNA. Dankzij zijn professie en zijn contacten met collega-redacteuren en journalisten is Hansen goed op de hoogte van de mogelijkheden om de waarheid rond het falende beleid vanuit de overheid op het gebied van Verkeersveiligheid in beeld te brengen én onder de neus te wrijven van een nieuwe generatie Tweede Kamerleden. Maar ook de gang naar het College voor de Rechten van de Mens schuwt hij niet. Wat drijft hem en zijn vereniging?

Uw vereniging is relatief onbekend. Wat is het doel van de VCBA?

Door mijn werk kwam ik in contact met mensen die zich beklaagden dat het autorijbewijs voor steeds meer mensen onbetaalbaar werd. Ik heb me daar toen in verdiept en wat telefoontjes gepleegd. Daarnaast las ik in het Algemeen Dagblad enkele artikelen over de problemen die het CBR had in de regio Twente. Het werd mij al snel duidelijk dat er flinke problemen op komst zijn bij het behalen van het rijbewijs. Ik heb gesproken met rijschoolhouders in mijn geboortestad en mij werd duidelijk dat er op grote schaal gerommeld wordt met examens, dat het CBR slagingspercentage misleidend is en nog wat misstanden bij of rond dit bestuursorgaan.

Gerommel met examens?

Ja, er is een levendige handel in examencapaciteit. En mij werd al snel duidelijk dat het CBR daar een grote rol in speelt of het gedoogd. Dit zorgt voor prijsopdrijving, zoals dat eigenlijk met alle diensten of producten het geval is waar een tekort aan is. Maar wat ik veel kwalijker vind is dat mij steeds duidelijker is geworden dat veel jongeren een ongelijkwaardige behandeling krijgen van de overheid; ze worden bewust benadeeld en onnodig, onwettig op hoge, extra kosten gejaagd. En daar speelt het CBR een kwalijk rol bij. Het CBR heeft een ongewenste invloed op de rijopleiding en dat is wettelijk niet geregeld. Het ministerie weet dat, maar blijft passief. Daar zit een dame op de hoogste positie die of een te goede relatie heeft met het CBR of onvoldoende kwaliteiten: Geertje Hegeman.

Dat zijn stevige uitspraken, maar waarom denkt u dat uw vereniging dit kan veranderen?

Gaandeweg is mij duidelijk geworden dat er al best veel bewijzen zijn die er op duiden dat het CBR er een puinhoop van heeft gemaakt. En dat is niet de eerste keer. In 2017, 2018 en 2019 was er al een soortgelijke chaos. Collega-journalist Vincent Verweij van ZEMBLA maakte er destijds een prachtige tv reportage over. Ik durf te zeggen dat de top van het CBR er niets van heeft geleerd en dat de problemen de komende jaren alleen maar groter zullen worden.

Maakt u zich zorgen?

Natuurlijk! Luister vandaag eens naar het nieuws of lees de krant. Het aantal mensen dat zonder rijbewijs rond rijdt is explosief gestegen. Ik durf gerust te veronderstellen dat dit nog veel erger wordt. Het rijbewijs kost volgens het CBR, als je tenminste de eerste keer slaagt, inmiddels gemiddeld meer dan €3.000,–. Welke jongere van 17, 18, 19 of 20 kan dat anno 2023 nog betalen? Ja, als je ouders of familie meebetaald, maar niet iedere jongere is geboren met een gouden lepel in de mond. Een voorbeeld? De kosten van het rijbewijs bedragen al snel twee jaar collegegeld voor een duale universitaire of HBO studie. Bizar toch?

een of twee jaar studeren in plaats van een rijbewijs?

Dus u denkt dat het zonder rijbewijs rijden gaat toenemen?

Daar ben ik van overtuigd. Mobiliteit is een ‘must’ en door het rijbewijs in ons land twee keer of meer duurder te maken dan bijvoorbeeld in België dwing je als overheid mensen ertoe om over een grens te gaan. En dan bedoel ik niet de grens tussen Nederland en België, maar de wet. Er zullen steeds meer mensen zonder rijbewijs achter het stuur kruipen. De straf is, zolang je geen ongelukken veroorzaakt, relatief licht of goedkoop. Kwetsbare mensen beseffen niet dat ze in diepe ellende geraken als ze wel betrokken raken bij een ongeval. Dat kan rampzalig worden.

Verwijt u dit het CBR?

Nee, het CBR is slechts een slecht functionerende uitvoeringsorganisatie. Wij verwijten het vooral mevrouw Hegeman, de hoogste baas op het gebied van verkeersveiligheid bij het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat. Deze Geertje Hegeman doet in 2021 opmerkelijke uitspraken in een tv-programma. Daar schrik je echt van. En als je het rapport van PWC [Pricewaterhousecoopers, red.] leest dan kun je lezen dat het CBR in feite taken naar zich toetrekt , omdat het Directoraat Generaal Mobiliteit passief blijft.