
De bijna 260Mb aan informatie die CBR directeur Alexander Pechtold weigert te openbaren via de website van het CBR bieden een ontluisterend inkijkje hoe het CBR en rijscholen al langer dan 10 jaar strijden om examencapaciteit. Verwijten over en weer en over en weer dreigingen van honderdduizenden euro’s aan claims en dwangsommen.
‘Het zijn werkelijk honderden mails, brieven en interne CBR memo’s die tussen de onlangs geschorste Twentse rijschool en het CBR zijn uitgewisseld in de voorbij tien jaar. In de stukken, die op basis van de Wet Open Overheid door de vereniging Consumentenbelang Autorijbewijs zijn opgevraagd, bevinden zich zeer uitgebreide interne CBR mailwisselingen.’ zegt een woordvoerder van de VCBA.

De VCBA heeft het WOO verzoek ruim een half jaar geleden ingediend om meer duidelijkheid te krijgen waarom de verstandhouding tussen de rijscholen van de Twentse ondernemer en het CBR zo slecht zijn. ‘Dat dit het geval is is al lang geen publiek geheim meer’ zegt de vereniging. ‘Leerlingen van de beide ingeschreven rijscholen worden daardoor benadeeld. Er zijn klachten over niet objectieve beoordeling en benadeling van leerlingen van de rijscholen. Daarmee worden consumenten benadeeld’.
Algemeen directeur Alexander Pechtold, de persvoorlichters … niemand bij het CBR wil reageren op vragen over CJZ20230078. Met dat nummer zou het WOO besluit inmiddels al weken geleden op grond van de wetgeving moeten zijn gepubliceerd, maar dat is niet het geval.
De honderden documenten laten zien hoe de Deldense rijschool bij voortduring onder de loep ligt bij het CBR. Constant is er, al dan niet terecht, de dreiging van boetes van €1000 per overtreding, van een beslaglegging van €200.000 en andere sancties. Of die terecht zijn kan het VCBA niet opmaken uit het WOO verzoek.
‘Uit eigen ervaring weten wij dat de geopenbaarde documenten door het CBR zeer selectief worden verzameld. Dan heeft zo’n WOO verzoek als snel het beeld dat de rijschoolhouder malafide is. Maar er ontbreken in vrijwel alle WOO publicaties belangrijke documenten. Zo valt op dat er in meerdere WOO verzoeken nooit een brief of mail zit van de divisiemanager Rijvaardigheid Harold Bekhuis. En dat is (niet) toevallig degene die zo’n WOO verzoek afhandelt’ zegt voorzitter Pascal Hansen.’
‘Maar er zijn meer opvallende zaken aan de afhandeling van dit WOO verzoek dat is dat er zeer belastende documenten tussen zitten, waarbij kennelijk bewust de naam van Boensma en zijn rijschool niet zijn zwartgelakt. Daarmee laad het CBR echt wel een zware verdenking op zich!
Het vreemde is volgens de consumentenvereniging dat er in het afgelopen half jaar schriftelijke vragen zijn gesteld over Verkeersschool Brünen. Uit eigen onderzoek en waarnemingen bij het CBR in Enschede is gebleken dat leerlingen van deze rijschool op vele fronten worden bevoordeeld. Ze rijden veelal 10 minuten korter, een makkelijkere route, soms niet eens alle verplichte examenonderdelen. En nog belangrijker: het CBR houd onder de noemer ‘RIS’ een constante hoeveelheid van honderden praktijkexamens verborgen in haar reserveringssplatform TOP.
‘Eigenlijk zien wij dat Verkeersschool Brünen met vergelijkbare trucjes zichzelf en haar leerlingen in een bevoordeelde positie brengt. Er is zelfs een opgenomen verkoopgesprek beschikbaar, waaruit blijkt dat beginnend leerlingen bij Brünen een voorkeursbehandeling krijgen. Vragen daarover aan het CBR blijven onbeantwoord. Luister maar eens naar een gesprek dat een van onze redacteuren had met de klantenservice van Brünen.’
[tekst gaat door onder afbeelding]
‘Wij hebben geprobeerd om in gesprek te komen met de voormalig kringcoördinator, om hem te bevragen over wat nu exact het verschil is tussen de handelswijze van Brünen en die van Boensma. Wij hadden de indruk dat hij wel wilde praten, maar kennelijk is de angst bij hem zo groot dat hij op het allerlaatste moment afzag van een ontmoeting buiten het CBR terrein.’ zegt een van de onderzoekers.
VCBA en redacteuren van ons blog vinden het niet te verklaren hoe de ene rijschool al jarenlang hard wordt aangepakt en bij de andere het beeld ontstaan over onrechtmatige bevoordeling én samenwerking.