Hoe betrouwbaar is het CBR onderzoek naar wachtlijsten bij rijscholen?

Waarom onderzoekt het CBR de wachttijd bij rijscholen?

Loading

Als we het CBR moeten geloven bestaan er over een half jaar geen wachtlijsten meer bij de rijscholen. Het blog RijschoolPro publiceerde vrijdag, ongetwijfeld op verzoek van het CBR, de schokkende cijfers uit een CBR ‘onderzoek’. De wachtlijsten zouden volgens dat onderzoek sinds het afgelopen voorjaar van gemiddeld 20 weken zijn gedaald naar 7 weken en als die ontwikkeling zich voortzet dan zullen er komend voorjaar geen wachtlijsten meer zijn bij rijscholen.
Dat zal de gedachte van het CBR wel zijn. En dus, zal Pechtold wel tegen de minister zeggen, komt het CBR eigenlijk geen examinatoren tekort. Zullen we wedden?
Wanneer het CBR haar kosten nog hoger maakt moet dat zeker lukken! Dan haakt volgend jaar de helft van de jongeren tussen 17 en 21 af! Het rijbewijs is te duur voor ruim 40% van de jongeren, zo bleek eerder uit onderzoek van de VCBA. Structureel lange wachttijden en forse verhoging van de tarieven hebben het gewenste effect. Zo denkt de CBR top in Rijswijk.

Let op! Uit meerdere onderzoeken vanuit onder andere onze redactie, maar ook van enkele rijscholen in het land, blijkt dat in vrijwel geen enkel geval de cijfers vanuit het CBR kloppen!

Dit voorjaar moest de minister met het schaamrood op zijn kaken al terug naar de Tweede Kamer, omdat uit onderzoek was gebleken dat het CBR in 2022 ruim 260.000 praktijkexamens minder had afgenomen dan men in eerste instantie de minister liet vertellen. De minister bedankte ons zelfs in een brief voor onze oplettendheid.

In september én vorige week bleek uit een vergelijk tussen TOP en de Open Data die het CBR verplicht ieder kwartaal publiceert dat het CBR de minister op 9 november opnieuw verkeerde cijfers mee heeft gegeven naar de Tweede Kamer. Zowel de minister als de Tweede Kamer zijn inmiddels door VCBA schriftelijk geinformeerd. De reserveringtijd kan onmogelijk op 31 december 8-10 weken zijn, want op dit moment is er in bijna alle regio’s pas medio april sprake van enige examencapaciteit. De werkelijke wachttijd is nu, vijf weken voor de jaarwisseling, gemiddeld al langer dan 20 weken! Op 1 januari een examen reserveren rond eind februari of medio maart is absolute onzin… Het CBR misleid daarmee opnieuw de Tweede Kamer.

Het ‘onderzoek’ in de berichtgeving op RijschoolPro was volgens onze redactie louter bedoeld om de minister en de Tweede Kamer op het verkeerde been te zetten. Een WOO verzoek aan het ministerie moet duidelijkheid bieden.
Het CBR gaat het volgende kwartaal de minister laten vertellen dat het CBR gelukkig niet de 100 extra examinatoren heeft opgeleid die de branche en de kandidaten al in 2021 waren beloofd. Dat is immers niet nodig want uit een CBR onderzoek is gebleken dat rijscholen minder klanten hebben… geloof ons maar! Dat wordt de volgende leugen…

Feit is dat het CBR in 2021, 2022 en 2023 jaarlijks slechts 40 examinatoren heeft opgeleid; minder dan het jaarlijkse natuurlijk verloop. De gemiddelde reserveringstermijn bij het CBR kan met Kerst zomaar weer bijna een half jaar zijn voor uw leerlingen. Let maar op!

De VCBA wil voorkomen dat door de structurele verkeerde cijfers vanuit het CBR de nieuwe Tweede Kamer, net als de vertrekkende, structureel wordt misleid door de minister.