Wanneer het rijbewijs nog duurder wordt dreigt dit….

Loading

De prijsopdrijving voor het behalen van het rijbewijs zorgt voor allerlei neven-effecten. Ook in de politiek maken volksvertegenwoordigers zich zorgen over het toenemend aantal illegale jonge bestuurders. Consumentenorganisaties trekken aan de bel bij de minister van Infrastructuur & Waterstaat en het Directoraat Generaal Mobiliteit om in te grijpen in het huidige verdienmodel. De bekende YouTube-onderzoeksjournalist Darshan Boerema publiceerde onlangs een reportage over hoe eenvoudig jongeren met een online gekocht vals rijbewijs een auto kunnen huren.

Lange tijd vreesde Darshan een strafzaak, omdat na publicatie bleek dat hij mogelijk een ernstig misdrijf had begaan. Gelukkig weet hij sinds gisteren dat het Openbaar Ministerie hem niet zal vervolgen omdat de reportage valt onder journalistieke uitzondering.

Toch zal de branche moeten gaan nadenken of de gemiddelde kostprijs van bijna €3000, zoals CBR die al in december 2021 publiceerde, niet razendsnel verlaagd moet worden naar €2000 door niet langer ‘de gekte’ te laten regeren.

Geertje Hegeman [Hoofd Verkeersveiligheid van het Ministerie] verklaarde, eveneens in december 2021, dat er nauwelijks bewijs of onderzoek is gedaan waaruit blijkt dat een (dure) rijopleiding zorgt voor een hogere verkeersveiligheid.

Dan rest onze vraag: Waarom fluit de minister het CBR dan niet terug bij het stimuleren of bevoordelen van de door CBR ontwikkelde en geëxploiteerde R.I.S. 2.0 opleiding?