Wie koopt Tussentijdse Toets, maar gebruikt die als dummy?
Er zal onderzoek moeten komen naar het misbruik van de Tussentijdse Toets (TTT) bij grote opleiders. Uit de ‘Open data 2022′ die het CBR jaarlijks moet publiceren blijkt dat vorig jaar 106.000 Tussentijdse Toetsen zijn gegeven. Maar volgens onderzoekers is de kans erg groot dat het dubbele aantal TTT’s is verkocht door het CBR… of meer. Belangrijke capaciteit die onttrokken wordt aan de praktijkexamen (B) capaciteit.
“Nog even los van het feit dat volgens ons de Tussentijdse Toets niet behoort tot de kerntaken van het CBR is het algemeen bekend dat er massaal TTT’s worden gekocht, maar een fors deel daarvan feitelijk nooit wordt gebruikt voor de Tussentijdse Toets.” zegt een woordvoerder van een belangengroep voor consumenten.
Grote opleiders kunnen heel eenvoudig een TTT voor iemand reserveren die soms nog niet eens begonnen is met het leren van de theorie. Iedereen van 16 ,5 jaar of ouder hoeft alleen maar een bij het CBR ingeschreven ‘opleider’ te machtigen.
Dat reserveren in de beginfase van de rijopleiding lukt niet met een praktijkexamen, want die kun je pas reserveren als je de theorie hebt behaald. Maar hoe anders is dat met de Tussentijdse Toets? Het is dezelfde capaciteit, dezelfde examinator, dezelfde tijdsduur. Maar de TTT is feitelijk niet meer dan een tussentijdse kwaliteitsmeting van je rijschool. Uit journalistiek onderzoek is gebleken dat veel grote opleiders wel TTT capaciteit inkopen, maar vervolgens die Tussentijdse Toets in eigen beheer verzorgen. Daardoor creëren ze een verborgen voorraad praktijkexamens, want ze mogen wisselen tussen de TTT en B.
In onderstaand artikel vertelt een van de eigenaren van de Enschedese Verkeersschool Brünen in januari 2022 in de regionale krant dat men de Tussentijdse Toets in eigen beheer uitvoert.

