WOO legt beerput CBR open!

Chaos bij het CBR!

Loading

Ontevreden burgers, rijscholen en journalisten dwingen steeds vaker met succes het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen tot het publiceren van belangrijke informatie rond tal van onbegrepen besluiten door het CBR. Dat doen ze via een WOO verzoek (voorheen WOB). Belangrijk voor een WOO verzoek is dat de publicatie bedoeld moet zijn om andere belanghebbenden en/of geïnteresseerde burgers inzage te geven hoe dit overheidsorgaan handelt. WOO is bedoeld om het overheidshandelen transparant te maken.

“Iedereen kan een WOO verzoek indienen bij het CBR; je hoeft niet te melden waarom je bepaalde zaken wilt laten openbaren. Je hoeft ook je adres niet op te geven, het kan simpelweg allemaal via de mail verlopen. Dus je krijgt geen last van al die aangetekende post van het CBR.

Je hoeft dus echt niet te melden waarom je bepaalde mails, apps, vergaderverslagen wilt laten openbaren. Ook niet als het CBR daarom vraagt. Je kunt het best een zogenaamde WOO-generator gebruiken. Ik adviseer https://woo-generator.nl/ die is gemaakt door mensen uit de onderzoeksjournalistiek.” zegt Pascal Hansen. Hij is freelance-redacteur en heeft al meerdere succesvolle WOO verzoeken ingediend bij het CBR en ministeries.

“Zo hebben we dankzij WOO ontdekt dat de melding van een Enschedese examinator over rijschoolhouder Henrie Kamps pas werd gedaan toen deze al weken was geschorst. Ook ontdekten wij dankzij WOO dat het CBR en Br├╝nen er samen nogal vreemde handelspraktijken op na houden bij het verdelen van examencapaciteit.”

Het aantal succesvolle WOO-verzoeken bij het CBR groeit gestaag. Zo blijkt dat er dit jaar al drie keer zoveel WOO verzoeken zijn gedaan als in heel 2022.

Voor vragen over het indienen van WOO verzoeken: redactie@rijvisie.nl

klik op afbeelding om alle WOO verzoeken te bekijken

klik op afbeelding om naar cbr.nl te gaan