‘Bekeuring op verzoek van examenmanager…’

Politieagent erkent kwade opzet!

Loading

‘Hallo mijnheer Kamps! Zo reageerde gisteren een van de twee agenten die met mij in gesprek waren, vanwege mijn journalistieke werkzaamheden bij het CBR in Enschede. Kamps kwam toevallig voorbij rijden op het moment dat ik werd aangesproken door de Enschedese politie, omdat ik mijn werk als journalist deed in de openbare ruimte. Eigenlijk kwamen ze gewoon uit pesterij … zo bleek al snel.

Kamps is kennelijk ‘een bekende’ van de politie. Ongewild, onterecht en onrechtmatig; dat wordt steeds duidelijker. Ieder nieuwe WOO publicatie geeft een inkijkje hoe het CBR helemaal niets op heeft met integriteit. Kamps werd ‘opgejaagd wild’ voor het CBR, eigen beveiligers én de Enschedese politie.

Omdat kritisch was, misstanden en intergriteitsschendingen openbaar maakte werd hij, telkens op verzoek van het CBR, ‘opgezocht’ door de Enschedese politie. Onderweg, thuis, op de snelweg en bij het CBR. Een officiële klacht tegen twee agenten, die Kamps na een zware mishandeling vorig jaar bij het CBR in hulpeloze toestand aan zijn lot overlieten, werd zelfs vroegtijdig stopgezet ‘op verzoek van het OM’.

Maar, zo blijkt vanmiddag, het heeft soms ook voordelen dat een politieagent je (her)kent. Kamps kreeg van een Enschedese agent, die anoniem wil blijven, vandaag een telefoontje. “Ja sorry hoor, wij doen ook maar wat ons wordt opgedragen. Daarom hebben wij die journalist op de bon geslingerd. Ik ben het er ook niet mee eens. Ik volg uw strijd op afstand. Ik heb ook kinderen die bezig zijn met het rijbewijs.’ krijgt Kamps tot zijn verbazing te horen.

En inderdaad. Ik heb gisteren een bekeuring gekregen omdat de auto, die ik gebruik voor onderzoeksdoeleinden, volgens de dienders ‘hinderlijk’ in de berm stond. Daar denk ik en de rest van de redactie anders over en dus zullen we zeker ‘in verzet’ gaan als in de toekomst de bekeuring op de deurmat valt. Gisteren heb ik al een bezwaarschrift gestuurd naar de korpschef. Ik wil als journalist tijdens mijn werk niet geïntimideerd worden door de lokale politie. Ook niet door de echtgenoot van de examenmanager of zijn korpsvrienden.

[tekst gaat door onder video]

Het hele voorval is vastgelegd met camera’s en mijn bodycam. De politierechter moet maar eens goed kijken én luisteren hoe de Enschedese politie zich voor het karretje van het CBR laat spannen en geen enkel respect voor journalistiek onderzoek heeft. Zelfs de gerechtelijke uitspraak in een Kort Geding interesseert de Enschedese agenten helemaal niets. De Almelose voorzieningenrechter vond journalistiek onderzoek gerechtvaardigd. Het CBR en de lokale politie denken daar, zo is duidelijk, anders over.

Onze redactie stuurt een brief naar minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius en de hoofdofficier van Justitie met daarin onze bevindingen van de laatste dagen.

de observatiewagen staat keurig en veilig opgesteld in de berm…