Grote rijscholen worden door CBR bevoordeeld!

Loading

De bevoordeling van grote rijscholen in de regio Twente is illustratief voor de onrechtmatige inmenging van het CBR bij de rijopleiders. Het landelijk beeld is niet anders. Het CBR is achter de schermen bezig om een omgekeerde ‘prestatieladder’ op te zetten. Het lijkt een handige zet nadat eerder dit jaar de fel bekritiseerde plannen voor de aangekondigde ‘prestatieladder’ door de Koepel van tafel werden geveegd.

In Rijswijk moet men toen al bedacht hebben dat het veel beter zou werken als de CBR rijscholen die ‘in de pas lopen’ met het CBR beleid worden beloond. En dus lijkt het er steeds meer op dat de Rijopleiding In Stappen, R.I.S., in stelling wordt gebracht om een onderscheid te maken tussen de rijscholen.

Toch is er verzet tegen deze tweedeling. Nu al vinden kandidaten van een R.I.S. rijschool eerder een plekje voor het praktijkexamen en tijdens Corona mochten R.I.S. instructeurs veel eerder dan de anderen achterin de lesauto meerijden bij het examen. En nu al verzorgt het CBR, niet IBKI, de praktijkbijscholing voor R.I.S. instructeurs. Een vreemde gang van zaken, want het CBR heeft financiële belangen bij de R.I.S. opleiding. Iedere rijschool en iedere instructeur moet jaarlijks een afdracht doen aan het CBR.

De belangrijkheid van R.I.S. in zowel de strategie als het verdienmodel van het CBR wordt nog eens benadrukt door het feit dat het CBR R.I.S. als beeldmerk heeft geregistreerd.

Maar het aller vreemdste is dat er volgens het Directoraat Generaal Mobiliteit geen wettelijke taak is voor het CBR als het gaat om de opleidingseisen. Dat werd door de hoogste baas op het gebied van Verkeersveiligheid, Geertje Hegeman, nog eens nadrukkelijk uitgesproken in een tv uitzending van de CBR propaganda website RijschoolPro. Opmerkelijke uitspraken die de hoogste baas van DGMO, Cees van der Burg, aanvankelijk ontkende!

[tekst gaat door onder video]

Dat het CBR zichzelf een ‘wettelijke’ taak heeft bedoeld is niet uniek. Er zijn andere overheidsinstanties die eigen ‘wetten’ en regels hebben bedacht omdat het ze goed uitkwam. En of het CBR zichzelf meer invloed toe heeft bedacht lijd ook geen twijfel. Algemeen directeur Alexander Pechtold sprak die wens onomwonden uit tijdens een uitzending van Jinek.

Nu maar hopen dat de BBB van Caroline van der Plas na de verkiezingen een eind maakt aan al deze prijsopdrijvende, oneerlijke handelspraktijken. Want in onderstaande video menen wij te zien dat Caroline niet zo heel veel op heeft met de praatjes van het ‘boegbeeld’ van het CBR.

Gerelateerde berichten