In Duitsland is code 78 al jaren geleden afgeschaft…

Loading

Bijna dagelijks horen we op tv wat we als Nederland allemaal moeten van Brussel. Dat we nu eenmaal leven en werken in Europees verband. Dat is het gevolg van ons lidmaatschap aan de Europese Unie. Dan is het toch vreemd dat in ons land kandidaten voor het B rijbewijs een code 78 krijgen als ze geen praktijkexamen hebben gedaan in een handgeschakeld examenvoertuig, terwijl dat in Duitsland al jaren geleden is afgeschaft?

Iedereen die rijles geeft in een handgeschakelde lesauto zal bevestigen dat het in veel gevallen toch zeker zo’n tien uur praktijkles scheelt als beginnend leerlingen zou kunnen lessen in een automaat of een combinatie van automaat en handgeschakeld.

Zeker nu de D66 minister Jetten opvallende uitspraken doet over duurzame benzine, een hogere BPM en elektrisch rijden zou het toch voor de hand liggen om die code 78 af te schaffen. Maar zoals zo vaak lopen we in Nederland achter de feiten aan. Het gevolg is dat de rijopleiding van rijscholen die zich in hebben geschreven bij het CBR straks niet meer betaalbaar is.

“De onafhankelijk rijschool van de toekomst gaat wel les even in de gecombineerde automaat/hand geschakelde lesauto. Die zijn op dit moment ook als tweedehands goed betaalbaar. In de duurzame rijopleiding Blokzz, vanaf deze zomer zal worden getest, scheelt dat minimaal 10 uur rijles. Naast enkele andere noviteiten vergt die rijopleiding zo’n 15 uur minder praktijkles” aldus een woordvoerder.