Kamps: ‘Blij dat anderen journalistieke werk in Enschede overnemen’

Loading

Vanaf 1 juni nemen 2 parttime journalisten het tellen en spotten bij het CBR in Enschede over van journalist Henrie Kamps. De voormalig rijschoolhouder gaat zich vooral bezighouden met de echte onderzoeksjournalistiek. Niet alleen rond het CBR Schandaal, maar ook in andere dossiers die zich vorig jaar al aandienden via het publieksplatform Onrecht.nl. Hij kocht het domein vorig jaar van een grote tv producent in Hilversum en wil het programma, dat voorheen werd uitgezonden via PowNed, in de tweede helft van dit jaar nieuw leven inblazen.

“De afgelopen zes maanden dat ik actief was rond het CBR in Enschede hebben veel waardevolle informatie opgeleverd. Er zijn meer dan 200 video’s die momenteel worden geanalyseerd. Wat goed is om te zien is dat momenteel de examenduur voor kandidaten van grote opleiders gelijk is aan die van de kleine rijscholen en zzp’ers” zegt de Needenaar.

Kamps kan opschalen, dankzij flinke donaties van Gerard Sanderink. Hij sloot vorig jaar al een groot productie- redactie contract en zegt dat er budget is om tot het derde kwartaal 2024 door te gaan met onderzoek.

“Ook het verwerken van zogenaamde WOB verzoeken vergt veel van mijn tijd. Daarnaast start de Haagse lobby na de zomervakantie en gaan we praten met enkele fracties over wat we nu al ontdekt hebben over foute informatie die de minister namens het CBR heeft doorgegeven. Althans dat laatste is via zo’n WOB verzoek bevestigd door Harold Bekhuis van het CBR; er zijn maar 440.000 praktijkexamens afgenomen in plaats van de genoemde 700.000 en de wachttijden zijn in werkelijkheid ook drie of vier keer langer dan de minister de Tweede Kamer heeft meegedeeld. Daar willen sommige fracties wel het fijne van weten. Al die uren posten, spotten beginnen nu hun vruchten af te werpen.

Een van de journalisten die het werk op locatie gaat overnemen is Pascal Hansen. Hij heeft zich al verdiept in de analyse van de beeld op- en rond het CBR in Enschede. “Uit de analyse komen soms nieuwe verdachte zaken naar boven. Feitelijk zou het planningssysteem van het CBR random de toewijzing van examinatoren moeten bepalen. Wij willen uitzoeken of er mogelijk gefraudeerd wordt door een of meerdere examinatoren. Want feitelijk is er geen enkele controle op het CBR of haar medewerkers. Dat is ook de reden waarom ze zo krampachtig reageren op ons journalistieke onderzoek. Als alles ok was, zouden ze toch niet zo bang hoeven zijn voor onderzoekers?

Door de schermen die het CBR Enschede rond het examenterrein heeft opgesteld, wordt ons journalistieke werk wel bemoeilijkt.