Meerijden bij een particuliere aanvraag?

Loading

Tussen de klachten die bij de consumentenbelang organisatie VCBA binnenkomen via klagenovercbr.nl zat onlangs een opmerkelijke klacht van een Limburgse rijschoolhouder. De klacht was dat de rijschool een examenkandidaat begeleidde die zelf een praktijkexamen had aangevraagd via CBR.nl. De jonge vrouw had de rijschool gevraagd of deze zijn lesauto wilde verhuren en haar wilde begeleiden. Natuurlijk kon dat, maar bij het introductiegesprek bleek dat de instructeur niet mocht mee rijden.

“Ik was met stomheid geslagen.” Het is natuurlijk geen alledaagse situatie, maar voor zover ik dat weet stelt de wet geen rijopleiding verplicht als iemand een praktijkexamen wil gaan doen. In dit geval was deze juffrouw uit geldgebrek gestopt bij een rijschool en had ze besloten om zelf een praktijkexamen aan te vragen. Ze vroeg mij of ik, omdat ze twijfelde of ze wel een eerlijke kans kreeg, mee wilde rijden. Ik dacht echt dat ik wel achterin mocht plaatsnemen. “Zoals altijd…”

Maar dat bleek toch heel anders uit te pakken. Dat meerijden was volgens de examenmanager, die achteraf werd geraadpleegd, alleen voorbehouden aan kandidaten van een ingeschreven rijschool die het examen had gereserveerd via het inschrijfnummer.

De landelijke consumentenbelang organisatie VCBA pleit er bij politieke partijen voor om zo snel mogelijk het gebruik van de zogenaamde double-dash toe te staan. In dat geval wordt de rit geregistreerd en het gezicht van de kandidaat. De examinator komt niet in beeld, maar is wel te horen. “Het CBR maakt dit momenteel onmogelijk, maar volgens internationale wetgeving zou het CBR dat moeten toestaan” zegt een woordvoerder van Vereniging Consumenten Belang Autorijbewijs’

Reactie Redactie:

In een recent Kort Geding voor de Almelose rechtbank sprak de voorzieningenrechter de juristen van het CBR erop aan dat volgens hem het CBR in strijd handelt met internationaal recht, omdat kandidaten het recht moet worden geboden op het verzamelen van bewijs. De divisiemanager Rijvaardigheid Gerrit van Kouterik verklaarde tegenover de rechtbank dat een instructeur altijd mag meerijden…..

Rechtspraak Almelo