Top-Drive verricht baanbrekend werk in rijschoolwereld!

Loading

De veelgelezen website RijschoolPro.nl publiceerde gisteren enkele artikelen over het initiatief van de Amsterdamse ondernemer Sjaam Kalloe. Met zijn bedrijf Top-Drive (denk aan het streepje) is de van oorsprong Surinaamse voormalig rij-instructeur een baanbreker voor de hele branche. Daar waar de artikelen op RijschoolPro de lezers het gevoel geven dat Kalloe iets illegaals doet, is de werkelijkheid een andere.

Kalloe is in feite een ‘light’ versie van collectieven zoals BOVAG, ANWB, FAM en andere. Zij doen al jaren exact hetzelfde en in principe op veel grotere en soms kwalijkere schaal. Ook in die gevallen gedoogd het CBR iedere vorm van collectieve inkoop of afspraken, omdat het CBR het liefst de meer dan 80% van eenmanszaken en zzp’ers ontmoedigt.

Onder de naam Autorijschool L verkoopt het in hartje Amsterdam, onder de rook van het CBR Examencentrum, gevestigde Top-Drive landelijk al jarenlang duizenden praktijkexamens met een opslag voor de dienstverlening. Dat daarbij de machtiging voor de Tussentijdse Toets handig wordt ingezet om wisselcapaciteit (dummy’s) te genereren is voor het CBR in de voorbije 10 jaar geen enkele reden geweest om op de rem te gaan staan. Het CBR gaat er mee akkoord. Het is beleid schrijft het hoofd Juridische Zaken van het CBR deze week aan de consumentenverenging VCBA.

Top-Drive zorgt ervoor dat het Amsterdamse Examencentrum ontlast wordt van de honderden zzp’ers in de stad. Kalloe zorgt voor een forse kostenbesparing en dat strookt met het CBR beleid!

Uit een brief aan de consumentenvereniging VCBA blijkt overduidelijk dat het CBR Top-Drive van Kalloe ruim baan biedt, geen strobreed in de weg legt. En hoewel de voorzitter van VCBA woest is over de brief die men ontving van het CBR nuanceert voorzitter Pascal Hansen het fenomeen:

“Autorijschool L zorgt er in ieder geval voor dat duizenden consumenten een eerlijkere kans maken op een snelle examenplek. Uit ons onderzoek bij de Enschedese BOVAG opleider Verkeersschool Brünen is gebleken dat het CBR in het geval van BOVAG opleiders nog wel een paar stappen verder gaat. Die krijgen privileges, een hoger quotum op sommige producten, krijgen snellere examenplekken door zich voor te doen als RIS opleider. Wij hopen dat meer rijscholen hun individuele behoeften in zo’n Rijschool L-concept bundelen. Liefst een landelijke formule, desnoods een netwerk van kleine collectieven. Alles om het speelveld en de verdeling van examencapaciteit eerlijker te maken.”

De consumentenvereniging ziet nog liever het stelsel van machtigingen verdwijnen, maar realiseert zich dat dit nog wel jaren kan duren. “Het CBR misbruikt op grove wijze de machtigingen die door jonge mensen, veelal zelfs voor hun 18e, worden afgegeven. Wij denken dat de politiek op termijn moet ingrijpen en dat internationale wetgeving daarvoor voldoende mogelijkheden biedt. De dominante, autoritaire wijze waarop het CBR de branche in een angstcultuur heeft laten belanden past niet bij een betrouwbare overheid. Dankzij collectiviteit, zoals Top-Drive dat in de Randstad heeft ontwikkeld, kan er op den duur een tegenmacht ontstaan. En dat is hard nodig en daar hebben individuele rijscholen en zzp’ers een groot belang bij om te overleven. Want als het aan het CBR ligt hebben we straks in Nederland maar een tiental landelijke spelers en dat is slecht voor de marktwerking.” aldus Hansen. 

In een brief aan de VCBA schrijft het hoofd Juridische Zaken van het CBR: “Het CBR heeft overigens geen formele bevoegdheid om toezicht te houden op de naleving van wettelijke regels met betrekking tot misleiding, misbruik en/of oneerlijke handelspraktijken’. Dus al zou Top-Drive iets doen wat het CBR niet zint, dan nog kan het CBR geen maatregelen nemen tegen het bedrijf. Dat geldt dus ook voor andere collectieve varianten en dat bied veel perspectief.

fragment uit brief 28-8-2023 van Hoofd Juridische Zaken CBR (Mr van Noort)