
De Vereniging Consumentenbelang Autorijbewijs heeft zoveel reacties ontvangen naar aanleiding van de meest recente berichtgeving via RTV Oost en Tubantia dat besloten is om acties te gaan houden rond de Enschedese vestiging van het CBR. De vereniging, die al een brandbrief aan het ministerie heeft gestuurd, wil aandacht voor een betaalbare rijopleiding én het registreren van de examenritten.
“De tijd is er rijp voor en in Twente gebeurt het! Nu de regionale opleider Boensma daar een uitstekend betaalbaar alternatief heeft geïntroduceerd onder de naam Rijopleiding In Stappen willen wij maximale aandacht vragen voor enkele zaken. Het rijbewijs moet betaalbaar worden en blijven voor toekomstige generaties en nu haken te veel jonge mensen af” zegt voorzitter Pascal Hansen.
De vereniging, die sinds eind 2022 actief is, mobiliseert momenteel vrijwilligers om rond het CBR en bij de treinstations van Enschede en Hengelo flyers uit te delen waarin aandacht wordt gevraagd voor de situatie rond het autorijbewijs.
“Kandidaten, maar ook hun rijschool, hebben in het huidige systeem geen enkel recht, geen mogelijkheid om een klacht te onderbouwen. Als ze theorie-examen gaan doen worden ze nog net niet gefouilleerd, maar bij het praktijkexamen is de camera strikt verboden. Dus kan een gezakte kandidaat na afloop van het examen niet bekijken wat hij of zij fout heeft gedaan. Ook kan een kandidaat een eventuele klacht niet onderbouwen; er zijn geen beelden van.” zegt Hansen.
“Door de bemoeienis van het CBR bij de rijopleiders belanden jongeren steeds meer in financiële problemen; het CBR heeft zelf een peperdure rijopleiding ontwikkeld genaamd RIS. Die afkorting staat voor Rijopleiding In Stappen. De RIS van het CBR is onbetaalbaar voor een groot deel van de jongeren. Maar als ze voor een andere opleiding kiezen, moeten ze langer wachten op een plek om praktijkexamen te doen. Dat kan echt niet, vinden wij”
Het is VCBA een doorn in het oog dat onlangs is gebleken dat het CBR, de overheid, jarenlang heeft beweerd dat een goede rijopleiding bijdraagt aan een hogere verkeersveiligheid en nu de hoogste baas van het ministerie heeft erkend dat hier nauwelijks bewijs voor is. Een rijopleiding kost nu al gemiddeld €3000 (CBR 2021); tenminste als je de eerste keer slaagt.
VCBA gaat zich deze week oriënteren bij het CBR en bij de NS stations in Enschede en Hengelo. Er is al contact gelegd met enkele tv-zenders.
Meer informatie: www.vcba.nl