Rijvisie

blog voor onafhankelijke rijscholen

‘Examenmanager misbruikt haar ambt!’

Het is werkelijk niet te geloven hoe de Enschedese CBR examenmanager Irene Maris haar ambt misbruikt om journalistiek onderzoek te dwarsbomen. Op uitnodiging van de voormalige rijschoolhouder Henrie Kamps reed ik vandaag met hem mee om de situatie ter plekke te bekijken. Kamps liet zien waar hij vorig jaar onder de ogen van de voorganger van Maris werd mishandeld door de eigenaar van de grootste rijschool in Enschede. Het Gerechtshof zal uitspraak moeten doen in een artikel 12 Sv procedure rond de vervolging van de rijschool… en mogelijk ook enkele CBR-medewerkers.

Direct valt op hoe het examenterrein in Enschede hermetisch is afgesloten van de buitenwereld. Maar het allerergste moet dan nog komen. Ik kan live ervaren hoe de CBR hetze door de voormalig hoofd-agente van politie vorm wordt gegeven. Zonder aanleiding heeft Irene Maris de lokale politie voor de twintigste keer opgeroepen.

Ik zit naast Henrie Kamps die mij keurig vanaf de openbare weg heeft laten zien waar vorig jaar op 8 maart de mishandeling plaatsvond als Maris ten tonele verschijnt. Door haar luide stem vang ik zelfs flarden van haar gesprek op met de altijd aanwezige beveiliger.

Kamps doet niets onwettigs, maar wordt op de terugweg naar kantoor toch gebeld door de politie van Enschede. Men is opnieuw naar hem op zoek. Waar ik bijzit ontspint zich een vreemd gesprek. De betrokken agent erkent dat Kamps niets strafbaars heeft gedaan, maar dat ieder belletje vanuit het CBR toch opvolging krijgt. Dat is hoe het werkt!

Opmerkelijk rustig geeft Kamps via zijn mobiel tekst en uitleg aan de diender. “Wij houden ons aan de uitspraak van de voorzieningenrechter in Almelo. Die is ook de mening toegedaan dat er vanuit journalistiek oogpunt meer dan voldoende reden is om onderzoek te doen naar het CBR. Lees het vonnis en als CBR het daar niet mee eens is dan kan men Hoger Beroep instellen” beantwoord Kamps netjes de vragen van de agent.

Kamps vertelt: “Sinds vorige week zijn er alleen maar meer redenen bijgekomen voor diepgaand onderzoek. Zeker nu uit een WOB verzoek duidelijk is geworden dat een van rijscholen waarop ons onderzoek zich richt in 2022 slechts 15 zogenaamde tussentijdse toetsen heeft laten uitvoeren door het CBR in Enschede. Dat is meer dan vreemd; omdat deze grootste rijschool van Enschede zogenaamde R.I.S. opleidingen verzorgt en volgens de eigen website meer dan 30 instructeurs heeft. “Onderdeel van de R.I.S., de eigen opleiding van het CBR, is dat iedere leerling verplicht een R.I.S. tussentijdse toets moet kopen en die wordt door het CBR uitgevoerd. Die opleider zou dus minimaal enkele honderden van die tussentijdse toetsen door het CBR hebben moeten laten verzorgen. Eerder onderzoek daarna was vorig jaar reden voor de eigenaar om mij te mishandelen bij het examencentrum. Dat verklaarde de enige getuige destijds al!”

Zonder inhoudelijk bekend te zijn met de materie kost het mij geen moeite als redacteur om te zien wat hier aan de hand is: het CBR werkt bewust journalistiek onderzoek tegen.

Kamps vertelt op de terugweg hoe de baas van mevrouw Maris, divisiemanager Rijvaardigheid Harold Bekhuis, in reactie op een WOO verzoek inmiddels schriftelijk heeft moeten bekennen dat de minister onjuiste informatie heeft doorgegeven aan de Tweede Kamer. Follow the Money en anderen zijn al op de hoogte en naast Kamps werken er inmiddels andere journalisten aan de zaak.

Voor een eerste strafzaak op 26 mei in Almelo heeft Kamps de directeur van het CBR laten dagvaarden evenals een coach en de lokale kringcoördinator. Irene Maris zal hij niet dagvaarden. “Dat is een verdwaalde hoofd-agente die de verkeerde baan heeft gekregen” zegt Kamps enigszins sarcastisch.

Kamps benoemt nog een saillant detail: “Zowel deze Maris als haar directe baas, Harold Bekhuis, zijn ex-agenten. Dat zegt misschien niet alles, maar wel veel. Deze examenmanager misbruikt het ambt, maar dat gebeurt binnen het CBR al meer dan twintig jaar. Ze zouden al die ex-dienders eens moeten uitfaseren .” voegt Kamps er met een knipoog aan toe.

Loading