
Op 15 september aanstaande is het exact twee jaar geleden dat de Needse rijschoolhouder Henrie Kamps een bedreigend, anoniem telefoontje ontving van CBR directeur Alexander Pechtold. De ‘klokkenluider van de rijschoolwereld’, zoals zijn geuzennaam daarna werd, had misstanden ontdekt binnen het ICT platform van het CBR. Die misstanden werden zelfs bevestigd door Pechtold’s mededirecteur Jan Jurgen Huizing en een regionale examenmanager. Kamps had gelijk! Pechtold wilde die boodschap echter niet in de media terug zien. En dus startte Alexander Pechtold een heuse lastercampagne tegen de Needenaar. Kamps is echter een Achterhoeker en verzet zich, tot op de dag van vandaag, tegen de oneerlijke handelspraktijken van het CBR en het grensoverschrijdende handelen van de D66 coryfee. En met steeds meer succes!
Kamps kan een lach niet onderdrukken als wij hem een vraag stellen over de berichtgeving op NOS.nl rond het CBR . “Het probleem in ons land is dat zelfs de NOS gelooft wat CBR de media op de mouw spelt. Niks geleerd van andere voorbeelden zoals Schiphol, Groningen of het Kindertoeslag schandaal. Gewoon het niveau van een lokaal sufferdje. Het CBR bedenkt een kletsverhaal en dropt het bij het ANP… dan is dat de waarheid. Rijscholen , zeker de kleintjes, treft nauwelijks enige blaam. Het CBR heeft geen personeelsbeleid. Dat staat zelfs in een PWC evaluatierapport aan de minister.”
In 2021 wilde Vandaag1 een reportage maken over wat Kamps had ontdekt, maar het tv programma bedacht zich na één telefoontje van het CBR. Kamps informeerde keer op keer de krant in zijn regio en verzette zich tegen de haatcampagne die Alexander Pechtold op en rond het CBR in Enschede heeft georganiseerd. Een zwendel waardoor jongeren sinds 2013 mogelijk voor meer dan 200 miljoen euro zijn en worden gedupeerd. Oneerlijke handelspraktijken met de Tussentijdse Toets.
Het is dankzij donaties van de Twentse zakenman Gerard Sanderink dat Kamps zijn strijd tegen de oneerlijke handelspraktijken vanuit het CBR kan blijven voeren. “Dat houden de mensen die daar vorig jaar opdracht voor hebben gekregen nog zeker enkele jaren vol.”
Morgen start er een publiekscampagne bij het CBR in Enschede. Er zijn twee consumentenorganisaties betrokken bij de strijd tegen de handelswijze van het CBR. Het is volgens Kamps onzin om de bal telkens bij de branche neer te leggen. Er is al voldoende bewijs verzameld om het tegendeel aan te tonen. Maar het Directoraat Generaal Mobiliteit en de minister doen helemaal niets tegen het wanbeleid vanuit het CBR. En de rijscholen zijn bang voor sanctionering. Want wie kritiek heeft wordt door het CBR zonder pardon geëlimineerd.” zo beaamt Kamps.