Examinator verantwoordelijk bij ontbrekend gaspedaal!

consumentbelang

Loading

Volgens het Verbond van Verzekeraars is het ontbreken van een gaspedaal aan de zijde waar de juridisch bestuurder zit een enorm risico voor rijscholen, maar ook voor examinatoren. Onderzoekers deden navraag bij de overkoepelende organisatie van verzekeraars, omdat CBR examinatoren bij examenritten het gaspedaal verwijderen of de bekabeling afkoppelen. Wie draagt de kosten voor de leerling als deze gewond raakt of zelfs overlijdt?

Ondenkbaar? Komt nooit voor? Er zijn voorbeelden waarbij een leerling de motor laat afslaan op een spoorwegovergang. Juist omdat een spoorwegovergang zorgt voor onzekerheid en extra spanning. Juist dan zal de juridisch bestuurder adequaat moeten ingrijpen. Voor consumentenbelang VCBA is het daarom onbevatbaar dat het CBR rijscholen verplicht om het gaspedaal te verwijderen bij een examen, omdat veel examinatoren niet getraind zijn op het gebruik….

“Het is uiteindelijk de juridisch bestuurder die het risico op zich neemt om zonder gaspedaal te gaan rijden met een persoon die nog geen rijbewijs heeft. Dus in het geval van een praktijkexamen is het de examinator die aansprakelijk moet worden gesteld voor alle materiĆ«le en immateriĆ«le schade. Op grond van artikel 9.1. van de Algemene Wet Bestuursrecht kunnen gedupeerden en zelfs nabestaanden de examinator persoonlijk aanspreken. ” zegt de Vereniging ConsumentenBelang Autorijbewijs.

In 2019 verklaarde beginnend examinatrice Elise Verheij dat zij een bijna dood ervaring had meegemaakt tijdens een praktijkexamen bij de Doetinchemse vestiging van het CBR. De examenauto waarin zij een examen afnam sloeg af op de spoorwegovergang, terwijl de slagbomen zich sloten. “Het was mijn worst-nightmare” verklaarde ze tegen een oud-collega. Ze kon de stilgevallen de examenauto wel in de eerste versnelling schakelen, maar vanwege het ontbrekende gaspedaal geen gas geven. Uiteindelijk was het de examenkandidaat die zelf in blinde paniek het gaspedaal vol indrukte en daarmee een dodelijk ongeval voorkwam.

VCBA gaat schriftelijke vragen stellen aan het Verbond van Verzekeraars, het CBR en het ministerie.