Rechter zet vraagtekens bij CBR verbod op dashcam….

Loading

Naar nu blijkt heeft de voorzieningenrechter van de Almelose rechtbank recent vraagtekens gezet bij het verbod op het gebruik van een dashcam dat het CBR handhaaft tijdens praktijkexamens. Het verbod kwam aan de orde in een Kort Geding dat het CBR had aangespannen tegen een onderzoeksjournalist. Volgens de rechter is het verbod mogelijk in strijd met internationale wetgeving.

Consumentenorganisatie VCBA strijd al een tijdje voor het gebruik van de zogenaamde triple-dash. Dat is een compact en betaalbaar (ongeveer €60) dashcam systeem waarmee opnames van de verkeerssituatie aan de voorzijde van de lesauto worden gemaakt; maar tegelijkertijd ook de achterzijde en het gezicht van de kandidaat.

“Los van het feit dat deze systemen een belangrijk onderdeel zijn van de moderne en veel goedkopere rijopleiding voor de toekomst vinden wij dat iedere kandidaat het recht moet hebben om zijn of haar examenrit na afloop te kunnen evalueren; met wie dan ook. De privacy van de examinator komt niet in het geding, want diens gezicht zie je niet. Wel hoor je de stem natuurlijk, maar dat tast de privacy niet aan.” zegt Pascal Hansen van de VCBA.