Bemoeienis CBR bij Verkeersveiligheid is onrechtmatig!

Chaos bij de examinering, maar wel nieuwe taken willen uitvoeren kan niet!

Loading

Begin januari lezen wij op rij-instructie.nl, de betaalsite voor rijscholen en instructeurs, dat het CBR in haar discussie met het Ministerie het standpunt inneemt dat op basis van een eigen onderzoek onder de bevolking blijkt dat een meerderheid wil dat het CBR zich meer bemoeit met de verkeersveiligheid en rijscholen. Het DGMO [Directoraat Generaal Mobiliteit] is het daar niet mee eens. En dus is er al een tijdje een spanningsveld tussen het ministerie en het CBR.

Kort gezegd: “Het CBR moet zich bezighouden met het afnemen van examens en de controle op de rijgeschiktheid en daar blijft het bij wat het DGMO betreft”.

De wettelijke taak van het CBR is ‘het beoordelen van de rijgeschiktheid en rijvaardigheid van de bestuurder.’ Daar zou het CBR het bij kunnen laten, maar in 2020 heeft het instituut een kwantitatief reputatieonderzoek uitgevoerd waarin het Nederlandse publiek is uitgevraagd voor welke maatschappelijke waarden zij vinden dat het CBR staat. Daar blijkt uit dat van het CBR in de eerste plaats een bijdrage aan de verkeersveiligheid wordt verwacht, gevolgd door de kwaliteit van de rijopleidingen.

bron- Rij-instructie.nl

Het is vreemd dat een zelfstandig bestuursorgaan zich op basis van ‘eigen’ onderzoek onder het Nederlands publiek meer taken toebedeeld dan de wetgever haar heeft gegeven. Wij denken dat de VVRI en consumentenorganisaties samen moeten zorgen dat het CBR gewoon weer focust op het tijdig afnemen van de examens en checks op de rijgeschiktheid. Dat lukt ze al jaren niet en daardoor wordt een goede rijopleiding bemoeilijkt.

Het is onnodig en valt niet uit te leggen waarom het CBR zichzelf een grotere rol zou mogen toebedelen. Het is al jaren een chaos bij de examinering; de wachttijden bij het autorijbewijs lopen soms zelfs op tot 4, 5 of 6 maanden.

En daarbij komt nog dat Veilig Verkeer Nederland [VVN] uitstekend werk verricht als het de verkeersveiligheid betreft. En voor de controle op rijinstructeurs is op dit moment de IBKI verantwoordelijk.

klik op afbeelding om te lezen op Telegraaf.nl