Consumentenbelang: stelsel van machtigingen moet op de schop!

Loading

De consumentenclub VCBA [Vereniging Consumenten Belang Autorijbewijs] wil in gesprek met het Directoraat Generaal Mobiliteit (DGMO) over volledige afschaffing van het huidige stelsel van machtigingen dat het CBR hanteert. Dat stelsel maakt grootschalig misbruik mogelijk en benadeelt daardoor vooral consumenten die geen rijopleider kunnen of willen machtigen.

“Iedereen in de branche en bij het CBR weet dat de machtiging voor de Tussentijdse Toets (TTT) massaal wordt misbruikt om ‘dummy’ capaciteit te genereren. Zodra de Raad van State een streep zet door de Tussentijdse Toets (als CBR product) moet er een systeem komen waarbij een kandidaat pas na het behalen van het theoriecertificaat een machtiging kan afgeven voor het aanvragen van een praktijkexamen B.” zegt een woordvoerder van de consumentenorganisatie.

Volgens VCBA moeten machtigingen niet de handel in examencapaciteit stimuleren. Dat is nu wel het geval. Grote opleiders creĆ«ren enorme ‘dummy’ capaciteit door misbruik van de TTT machtiging. Daarmee worden consumenten benadeeld die, zoals de wetgever dat mogelijk maakt, zonder rijopleider een praktijkexamen aanvraagt. Die moeten langer wachten door de handel in examencapaciteit.

Door de Tussentijdse Toets over te laten aan de branche valt er enorm veel examencapaciteit vrij. Voldoende om weer redelijke, wettelijke, wachttijden te garanderen. Vanaf dat moment moet het nieuwe machtigingen stelsel zorgen dat niet de slimste opleider maar het gelijkheidsbeginsel wint!.

“Wij zouden ons zelfs kunnen voorstellen dat het CBR in overleg met brancheorganisaties een systeem bedenkt, waarbij een branche organisatie, de examenaanvragen kan regelen voor aangesloten rijscholen op basis van gebleken kwaliteit of gecertificeerde opleidingen. Maar dat is meer aan de branche dan aan de wetgever. En zeker niet aan het CBR. Simpelweg niet haar taak om toezicht te hebben op de rijopleiding, rijschool of instructeur. Iedere Nederlander moet dezelfde kansen hebben op een examenplek. Dat is nu zeker niet het geval!”