Hoe wordt je een onafhankelijke rijschool?

Loading

Wat ooit begon als een mooie manier om via de machtiging van een leerling als rijschool de examens te reserveren voor je klanten heeft zich in de afgelopen decennia ontwikkeld tot een door het CBR opgebouwde angstcultuur. Door als rijschool een handtekening te zetten onder de inschrijvingsovereenkomst verlies je een flink deel van je onafhankelijkheid. Ongevraagd wordt de data die je inschrijving oplevert via het reserveringsplatform TOP voor heel veel andere zaken gebruikt. Dat ging jarenlang redelijk goed, maar helaas is de invloed van het CBR inmiddels zo groot geworden dat veel rijscholen steeds meer problemen krijgen.

Consumentenorganisatie VCBA, de Verenging Voor Rijschool Consumenten (VVRC) zetten zich maximaal in om te zorgen dat na 2025 de situatie weer werkbaar wordt. Daarvoor wordt via enkele politieke partijen, de Consumentenbond, de Autoriteit Consument & Markt druk uitgeoefend op de opdrachtgever van het CBR. Want het CBR heeft als zelfstandig bestuursorgaan wettelijk niet de taak om beleid te maken; die taak ligt bij een onderdeel van het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat: DGMO.

In de laatste wettelijke evaluatie werd al duidelijk dat DGMO (het ministerie) het niet eens is met de expansie drift van het CBR. Er is volgens het rapport sprake van een spanningsveld tussen DGMO en het CBR. CBR regelt zaken waarvoor ze nimmer opdracht heeft gekregen van het ministerie.

En wie onderstaand overzicht goed leest zal zelf ook moeten constateren dat het ontwikkelen en exploiteren van de eigen rijopleiding (R.I.S.) een van de vele zaken is waarvoor het CBR nooit opdracht heeft gekregen. Een ook allerlei nieuwe initiatieven op het gebied van VerkeersVeiligheid behoren niet tot de wettelijke taken.

Door je als rijschool op enig moment uit te schrijven dwingt u feitelijk het CBR om de zogenaamde particuliere aanvraag (code 00) beter te regelen. Het vereist een andere manier van je rijschool exploiteren, maar zorgt tegelijkertijd voor een eerlijkere behandeling van de leerlingen én het is kosten efficiënter. Blijven werken onder de toenemende invloed van het CBR zal er voor zorgen dat de consument na 2025 kiest voor de betaalbare rijopleiding van onafhankelijke rijscholen, want de tijden veranderen en leerlingen willen straks zelf het moment bepalen om naar het praktijkexamen te gaan… en dat recht hebben ze volgens de wet. De wet vereist niet eens een volwaardige rijopleiding (inclusief examens) om een praktijkexamen aan te vragen! Er zullen straks ‘spelers’ in de markt komen die in spelen op die consumentenbehoefte.

Via dit blog informeren wij u de komende jaren hoe de lobby verloopt om de invloed van het CBR af te bouwen.