‘Top-ambtenaar kijkt liever de andere kant op!’

Betrouwbare overheid?

Loading

Het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat kijkt bewust de andere kant op bij de chaos binnen het CBR. Eerder was dat al het geval rond 2018 en toen leidde dat uiteindelijk tot een ‘Verscherpt Toezicht’ op last van toenmalig VVD minister Cora van Nieuwenhuizen. Na enkele wisselingen van de wacht is Nederland weer terug bij af. Jongeren worden onnodig op kosten gejaagd en DGMO, het onderdeel van het ministerie dat het toezicht zou moeten hebben op het CBR, kijkt bewust de andere kant op. Tijd om straks (nieuwe) politieke partijen goed te informeren over dit ambtelijk falen.

Zowel de consumentenvereniging VCBA als voormalig rijschoolhouder Henrie Kamps laten in niet misverstane bewoordingen weten wie men daarvoor verantwoordelijk houd. Ingenieur Marion Smit, sinds 2021 verantwoordelijk voor onder andere het CBR.

Op 5 juli 2023 ontvangt de consumentenorganisatie VCBA een brief van mevrouw Smit naar aanleiding van een brief die VCBA de hoge ambtenaar heeft gestuurd en waarin VCBA haar zorgen uit over het functioneren van het CBR. In haar reactie op de VCBA brief schrijft Smit “Het is belangrijk op te merken dat we op dit moment geen vergelijkbare signalen hebben ontvangen die er op wijzen dat het CBR zijn taken niet naar behoren uitvoert”.

Duidelijk wordt uit meerdere WOO verzoeken dat Marion Smit liegt. DGMO is zeker op de hoogte. Er zijn vier dossiermappen met bewijzen: brieven en antwoorden vanuit het ministerie en DGMO, WOO publicaties en zelfs een rapport van PWC waarin melding wordt gemaakt van een spanningsveld tussen DGMO en het CBR. CBR bemoeit zich met zaken die haar niet zijn toebedeeld door opdrachtgever DGMO. Bij schriftelijke meldingen sinds het voorjaar van 2021 gaat het om misstanden vanuit het CBR: een ondeugdelijk/misleidend CBR slagingspercentage, een onwettige tussentijdse toets, bevoordeling van de eigen CBR RIS opleiding en de ongelijkheid bij het aanvragen van een zogenaamd 00-examen.

Smit moet daarvan op de hoogte zijn en is voor het CBR, zo blijkt uit communicatie tussen het CBR en DGMO de juiste persoon. Zij is verantwoordelijk!

DGMO-Smit-3-7-2023-1Downloaden