Rijvisie

blog voor onafhankelijke rijscholen

Rijscholen na 2025 elektrisch en minder kilometers?

Het zal financieel een lastig verhaal worden voor de traditionele rijschool; duurzaam les geven. De rijschool die niet onafhankelijk is zal de richtlijnen van het CBR moeten volgen en dus hand/voet geschakeld les blijven geven. Want veranderingen bij het zelfstandig bestuursorgaan in de opvattingen lijken verder weg dan ooit. De duurzame benzine wordt duurder, de BPM mogelijk ook. Althans als de plannen van minister Jetten doorgang vinden. Pas als de Tweede Kamer zich mengt in de opdrachtverstrekking van het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, het directoraat generaal Mobiliteit (DGMO).

Probleem voor de traditionele rijschool is de actieradius van een volledig elektrische lesauto en natuurlijk de aanschafprijs. Anders dan bij de huidige generatie lesauto’s duurt het ‘bijtanken’ veel langer en zullen rijscholen die van 8 uur ’s morgens tot 18.00 uur ’s avonds lessen dus moeten beschikken over minimaal 2 lesauto’s op dezelfde dag. Dat is niet rendabel; zeker niet met het verouderde lesmodel; waarbij leerlingen geadviseerd wordt om 40 uur of meer in de lesauto te rijden.

Zeker als er straks innovatieve nieuwe opleidingen geïntroduceerd worden in de markt sterven de uren/kilometer/benzine slurpende rijscholen uit. Net als er nu geen videotheken meer bestaan; de tijden veranderen en de consument ook.

Vanaf 2025 kunnen leerlingen volstaan met een volwaardige opleiding van maximaal 24 uur, omdat het hand/voet schakelen verdwijnt en video/data analyse haar intrede doet; een verwachte besparing van 15 (dure) lesuren bij de traditionele rijopleiding. Minder kilometers, dus minder uren in de auto en minder uurtje-factuurtje.

Onafhankelijke rijscholen, die zich dus bewust niet inschrijven bij het CBR, kunnen lessen in betaalbare, compacte, lichte tweedeurs lesauto’s, met moderne triple dashcam video analyse systemen en maken minder uren in de lesauto. Het kan dus heel goed; minder kilometers en lessen met 1 lesauto.

Loading