VVRI boekt belangrijke overwinning op CBR!

Loading

De grootste branchevereniging VVRI kan de champagne ontkurken; het CBR trekt haar plannen voor de prestatieladder terug. Daarmee lijkt er een einde te komen aan de toenemende invloed vanuit het CBR op rijscholen. Volgens bronnen zouden de plannen van het CBR te duur en niet uitvoerbaar zijn. Insiders laten weten dat dit succes voor de rijschoolwereld vooral te danken is aan het feit dat de Vereniging Voor Rijscholen en Instructeurs van meet af aan voor de plannen is gaan liggen.

“Het is een mijlpaal voor de rijscholen dat dit snode plan vanuit het CBR de kop is ingedrukt en de werkelijke reden zal het CBR wel nooit bekend maken, maar dat hoeft ook niet. Rijscholen en zzp-ers kunnen weer een beetje opgelucht adem halen en het CBR moet een flinke pas op de plaats maken” zegt een rijschoolhouder.

Volgens kenners zou dit gevoelige verlies een grote stap moeten zijn naar volledige afschaffing van het CBR slagingspercentage. Het slagingspercentage zou gebaseerd zijn op onjuiste en incomplete gegevens. Zo ontbreken belangrijke parameters als het aantal geleste uren, tussentijdse toets en andere. Ook kunnen rijscholen heel eenvoudig het eigen slagingspercentage beïnvloeden.

“Het CBR is een exameninstituut en moet geen invloed hebben op de rijopleiding of rijscholen. Om een goede opleiding te geven is het belangrijk dat leerlingen vlot naar het examen kunnen als ze het juiste niveau hebben bereikt. Dat lukt al jaren niet, omdat er te lange wachttijden zijn. Dan bij de theorie en dan weer bij het praktijkexamen. En die zijn er omdat het CBR met heel zaken bezig is, behalve het op orde brengen van de wachttijden.”

Het werd gepresenteerd als de heilige graal, maar de prestatieladder gaat niet worden ingevoerd. De reden is dat het systeem veel te ingewikkeld en te duur is. Voor het CBR is dit een pijnlijke conclusie en daarom gaat de organisatie samen met de branche op onderzoek uit om te kijken hoe rijscholen kunnen worden gestimuleerd hun opleidingen te verbeteren, zodat meer kandidaten in een keer slagen voor het praktijkexamen.

bron:rij-instriuctie.nl
klik om te lezen op RijschoolPro.nl