Een kind kan een rijschool inschrijven bij het CBR!

Vrijwel geen eis aan het inschrijven van een rijschool!

Loading

Het is niet te geloven, maar het CBR kan niet verhinderen dat een kind zich inschrijft als rijschoolhouder bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen. Dat valt te lezen in documenten die openbaar gemaakt moeten worden op grond van de Wet Open Overheid.

Onze redactie kreeg documenten in haar bezit, omdat het CBR de indiener van het verzoek (VCBA) de documenten inmiddels via een WeTransfer in het bezit heeft gesteld. Ondanks meerdere ingebrekestellingen aan het adres van algemeen directeur Alexander Pechtold heeft het CBR de WOO documenten echter nog niet gepubliceerd op CBR.nl. Daarmee handelt het CBR strijd met de Wet Open Overheid.

Uit onderzoek van onze redactie bleek eerder al dat er eigenlijk geen enkele eis zit aan de inschrijving van een rijschool; behalve een inschrijving bij de Kamer van Koophandel en een unieke naam. De eigenaar hoeft niet in het bezit te zijn van een WRM-bevoegdheid. Dat is de bevoegdheid die afgegeven wordt door een ander zelfstandig bestuursorgaan, het I.B.K.I. Met een WRM-bevoegdheid mag je in Nederland rijles geven. Rijscholen hoeven zich niet in te schrijven bij het CBR; er is voor het CBR eigenlijk geen enkele taak weggelegd als het gaat om te beoordelen hoe goed of slecht een rijschool is. Dat is geen wettelijke taak van het CBR!

Zo is het mogelijk dat de Amsterdamse grootverbruiker van praktijkexamens, Top-Drive, al jarenlang meer dan 10.000 praktijkexamens inkoopt bij het CBR zonder dat er bij die ingeschreven ook maar één persoon werkzaam is die officieel rijles mag geven. ‘Rijschool L is een fenomeen, zie bemiddelen in het reserveren van praktijkexamens voor rijscholen die zich niet willen inschrijven bij het CBR’ zegt een grote opleider uit de regio Amsterdam.

Daarnaast blijkt uit WOO documenten, die het CBR weigert te openbaren op de eigen website, dat het zelfs mogelijk is om een rijschool in te schrijven als een kind ‘de eigenaar’ is. Het CBR kan daar niets tegen overnemen, zo wordt duidelijk uit de documenten van het WOO verzoek van ConsumentenBelang (VCBA).

‘Ik vraag mij ook af of hij wel de consequenties kan overzien, want er zal voor zijn zoon nu ook een aangifte Inkomstenbelasting ingediend moeten worden. Dat is niet ons probleem.’ Schrijft een jurist van het CBR in het onderstaande interne memo’

fragment uit interne memo CBR