‘Zolang er geen CCA of ander controlerende instantie is gaan onze acties bij het CBR verder’

Lokale acties gaan onverstoord verder!

Loading

Hij heeft een weekendje rust genomen na de ontluisterende ervaring in de Zutphense rechtbank. Maar op deze maandag start hij met nieuw elan. ‘Ik weet nu uit eigen ervaring hoe het CBR te werk gaat. Ik heb weleens getwijfeld over datgene dat Henrie Kamps schreef in zijn columns. Maar het is waar; het klopt van ‘A tot Z’.

CBR examinatoren, het management en de landsadvocaten liegen alles bij elkaar om de macht- en angstcultuur in de rijschoolwereld in stand te houden. Een deel van de examinatoren zou volgens Pascal Hansen direct op non-actief moeten worden gesteld.

Pascal Hansen, de voorzitter van de consumentenbelang organisatie VCBA, is duidelijk niet van plan om te stoppen met het onderzoek, de controle en het waarschuwen van jongeren voor het CBR. ‘Nee, zeker niet. Er melden zich gelukkig voldoende vrijwilligers aan en met de juiste instructies lopen ze niet het risico dat ik heb gelopen. Ze krijgen allemaal een bodycam, zoals ik die altijd heb gedragen. Dan kunnen we achteraf altijd bewijzen dat lokale CBR-ers liegen over de werkelijkheid’.

Hansen is nog steeds ontdaan dat de voorzieningenrechter in Zutphen zijn videobewijs niet aan wilde nemen. ‘Maar ook dat zegt veel. Ik ga daar verder niets over zeggen op advies van onze advocaat. Maar er gebeurde daar in Zutphen exact wat Henrie Kamps mij voor gewaarschuwd had. Je bent al schuldig voor je een stap in de rechtszaal zet. Ik ben een burger, een vrijwilliger en voor zo’n Kort Geding krijg je niet eens een folder met daarin de spelregels. Ik wist niet dat je 24 uur voor de zitting het bewijsmateriaal moest aanleveren. Ongelofelijk. ‘En… de rechter stond het de landsadvocaat wel toe volgens mij…’

Hansen en zijn vrijwilligers gaan hoe dan ook verder zegt hij; binnen de voorwaarden van de rechter. ‘Daar liggen nog voldoende mogelijkheden. Volgende maand starten we in Amsterdam en worden er ook weer flyers in Enschede, Deventer en Arnhem uitgedeeld. Daarin waarschuwen wij voor de zwendel met examencapaciteit. Examinatoren volgen en dat soort verzonnen onzin hebben we nooit gedaan en gaan we ook niet doen. Ik heb het overigens Kamps ook nooit zien doen!’

VCBA wil dat er een controlerende organisatie boven of naast het CBR komt, zoals Emile Roemer dat in 2021 in zijn advies aan de toenmalig minister heeft geschreven. Het CCA zou er volgens recente berichten vanuit het ministerie inmiddels niet meer komen. De taken zouden alsnog grotendeels door het CBR worden ingevuld. ‘Dat is nou exact waar het misgaat. De slager die het eigen vlees keurt. Van de 1000 consumentenklachten zijn er dit jaar 980 ongegrond verklaard. En er is geen enkele externe controle op de integriteit van examinatoren. ‘Dat kan niet langer zo doorgaan’ aldus Hansen.