Wat vind de Arbeidsinspectie van het ontkoppelen van 2e gaspedaal door CBR examinatoren?

Haagse rijschool krijgt hulp van Nationaal loket Onrecht.nl

Loading

Mogen CBR-examinatoren op last van de CBR directie bewust het 2e gaspedaal van de dubbele bediening ontkoppelen voorafgaand aan een examenrit? Die vraag stelt voormalig rijschoolhouder Kris Kalloe schriftelijk in een brief aan de Nederlandse Arbeidsinspectie. Eerder stuurde de voormalig eigenaar van de grootste rijschool in Den Haag al aangetekende brieven naar de Onderzoeksraad Voor Veiligheid, de Inspectie Leefomgeving en Transport, het Directoraat Generaal Mobiliteit en minister Harbers van Infrastructuur & Waterstaat. Kalloe is zelf slachtoffer van deze, in zijn ogen, onrechtmatige handeling van CBR examinatoren.

‘Ik heb die brief gestuurd op advies van het Nationaal Loket Onrecht. Zij adviseren mij in hoe ik aandacht kan vragen voor het ongeluk dat een leerling van mijn rijschool overkwam toen de examenauto stil viel op de spoorwegovergang bij Rijswijk. De CBR examinatrice, zo bleek bij recent onderzoek, had zelf bewust het gaspedaal van de dubbele bediening afgekoppeld, waardoor ze geen gas kon geven om de lesauto van de spoorwegovergang af te krijgen. Mijn lesauto werd door twee treinen geramd. Wonder boven wonder vielen er geen doden of gewonden. Inmiddels is uit onderzoek gebleken dat dit soort les-auto ongevallen op het spoor vaker voorkomen.’ zegt Kalloe.

Kalloe werd zelf uiteindelijk het enige slachtoffer, nadat de Nederlandse Spoorwegen de 5 miljoen schade aan beide treinstellen en het spoor, van het ongeval waar hij zelf niet bij betrokken of schuldig was, op hem verhaalde. Uit het procesverbaal blijkt dat de politie en verzekeraar de 48-jarige CBR examinator als schuldige aanwijzen.

Verzekeraar Nationale Nederland keerde slechts het maximale dekkingsbedrag van de polis uit. De rest werd op Kalloe persoonlijk verhaald. Kris Kalloe raakte alles kwijt, ondanks een door voormalig Tweede Kamer voorzitter Vera Bergkamp toegezegde schikking. Vera Bergkamp (D66) was destijds adjunct directeur bij het CBR. Bergkamp kwam de gedane toezegging voor een schikking nooit na.

https://rijvisie.nl/overig/vera-bergkamp-speelde-negatieve-hoofdrol-in-ondergang-haagse-rijschool-cityline/

Onlangs deed de Nederlandse Arbeidsinspectie nog een oproep om beelden van het fatale ongeluk bij de in aanbouw zijnde nieuwe brug bij Lochem. Volgens Kalloe zou het goed zijn als de Arbeidsinspectie preventief onderzoek doet naar de arbeidsomstandigheden tijdens praktijkexamens.

klik op afbeelding om het artikel te lezen via NOS.nl