Leidde kritiek van consumentenbelang bij DGMO uiteindelijk tot gewijzigde spelregels bij het CBR?

Greep ministerie stiekem in bij het CBR?

Loading

Ruim twee jaar geleden probeerde het CBR een eind aan te maken aan de publicatiedrift van één enkele rijschoolhouder. In de tussenliggende jaren deed de directie van het CBR er alles aan om de klokkenluider in een kwaad daglicht te plaatsen. Daarbij werden vijf lokale CBR-medewerkers van de locatie Enschede bereidwillig gevonden de integriteitsregels te schenden, werden regionale media structureel valselijk geïnformeerd en volgden enkele Kort Gedingen. Tevergeefs!

Nu per 1 mei de spelregels voor het reserveren van tussentijdse toetsen én praktijkexamens ingrijpend worden aangepast is één ding duidelijk; het CBR erkent dat ze vals spel heeft gespeeld of dit heeft gedoogd…

‘Brieven aan de minister, aan de Directeur Generaal Mobiliteit en andere instituten werden in 2023 of niet beantwoord of men deed of er geen probleem was. Echter, door nu met nieuw beleid te komen bevestigd het CBR dat er wel degelijk van alles fout gaat binnen haar reserveringsplatform TOP. En dat vereist op zijn minst aandacht van de nieuwe Tweede Kamer.’ aldus een woordvoerder van de Vereniging Consumentenbelang Autorijbewijs. (VCBA). Honderdduizenden hebben schade geleden en nu past het CBR in alle stilte even de spelregels aan. Waarom niet eerder?’

VCBA en anderen gaan verder met het informeren van Tweede Kamer fracties, omdat in 2023 de Directeuren Generaal Mobiliteit, Kees van der Burg en Marion Smit, meermaals hebben ontkend op de hoogte te zijn van de misstanden bij het CBR en zelfs meermaals met procedures dreigden.

[tekst gaat door onder artikel]

Jarenlang hield het CBR bewust de oneerlijke verdeling van praktijkexamens in stand!

‘Wij gaan WOO verzoeken indienen, want er moet communicatie zijn geweest tussen DGMO en CBR. Dat blijkt onder andere uit een brief van Directeur Generaal Mobiliteit Kees van de Burg. Daarbij kunnen we inmiddels gelukkig samenwerken met een journalistencollectief. De onderste steen moet boven komen, want als het CBR nu in media-uitingen verklaard dat de verdeling van examencapaciteit voor iedere gelijk en dus eerlijk moet zijn, waarom heeft men dan integriteitsschendingen gepleegd?’ aldus de voorzitter ai van VCBA. ‘Na het vertrek van de vorige voorzitter, die door het CBR ten onrechte is beschuldigd en voor de rechter is gesleept is het nu aan mij. Ik zet het werk van Pascal Hansen met vertrouwen voort.’