Haagse rijschool eist onderzoek naar loskoppelen 2e gaspedaal door examinatoren.

VCBA: Leerlingen hebben recht op 2e gaspedaal

Loading

Een rijschool uit Den Haag wil dat er onderzoek komt naar (bijna) dodelijk treinongelukken, waarbij de examinator of instructeur niet beschikte over een 2e gaspedaal. Hoewel het niet vaak voorkomt verloor in 2018 een rijinstructeur zijn leven, nadat de leerling de lesauto liet stilvallen op de spoorwegovergang bij Bussum. De lesauto beschikte op het moment van de fatale treinbotsing niet over een gaspedaal op de dubbele bediening van de instructeur, zo bleek later uit het onderzoek door de politie.

De eigenaar van de grootste rijschool uit Den Haag, CityLine, raakte eerder alles kwijt nadat een examinator van het CBR tijdens de examenrit de lesauto niet tijdig van de spoorwegovergang kreeg. De examinator had zelf voorafgaand aan de examenrit het 2e gaspedaal losgekoppeld. De leerling en examinator overleefden de treinbotsing met twee NS treinen.

Wonder boven wonder vielen er geen doden of gewonden in de beide treinen. De schade aan het spoor en de beide treinen bedroeg 5 miljoen euro. Die schade moest de rijschool betalen en ging daarom failliet.

De Haagse rijschoolhouder heeft vorige maand verschillende instanties, waaronder de Onderzoeksraad voor Veiligheid en Arbeidsinspectie, gevraagd om onderzoek te doen of CBR examinatoren het 2e gaspedaal mogen loskoppelen voorafgaand aan het praktijkexamen.

Volg op RijschoolProfs, een blog voor onafhankelijke rijscholen, de (juridische) strijd om het 2e gaspedaal

klik op dit artikel om het te lezen op RijschoolProfs