Tip van Consumentenbelang: ‘Doe geen tussentijdse toets!’

Problemen met lange wachttijden bij CBR nemen in 2025 en 2026 explosief toe!

Loading

De Vereniging Consumentenbelang Autorijbewijs adviseert jongeren om geen Tussentijdse Toets te reserveren bij het CBR, omdat dit zorgt voor een forse onnodige toename in de kosten van een rijopleiding. De Tussentijdse Toets is door het CBR bedacht om op tweederde van een rijopleiding te kijken of de rijschool haar werk goed heeft gedaan of om kandidaten te laten wennen aan de aanwezigheid van een examinator.

‘Grote onzin die tussentijdse toets. Het is geen wettelijk product voor het CBR en is ooit bedacht omdat de kwaliteit van rijscholen ondermaats was. Vanuit het CBR is destijds in dat ‘gat in de markt’ gesprongen, omdat met de extra opbrengsten een wagenpark van leaseauto’s voor de medewerkers van het CBR kon worden bekostigd. De opbrengsten belandden bij het CBR zelfs op een andere bankrekening. Zo verklaarde in 2022 een coach van het CBR.’

Wanneer je een goede rijschool hebt doe je er verstandiger aan om direct de eerste keer een praktijkexamen aan te vragen. Als je dan zakt, koop je nog een herexamen. Door gewijzigde reserveringsregels kunnen tussentijdse toetsen en examens vanaf 1 mei pas worden gereserveerd als iemand het theoriecertificaat heeft. De Tussentijdse Toets kosten net zoveel als een praktijkexamen en is feitelijk hetzelfde als een praktijkexamen met dat verschil dat je zelfs als je het goed doet niet kunt slagen.

‘De kans bij het CBR is al jaren 50% dat je de eerste keer slaagt. Dat is nauwelijks anders bij kandidaten die al een tussentijdse toets hebben gedaan. Doe je wel een tussentijdse toets dan heb je in veel gevallen drie €250 of €300 betaald. Dat is bijna €1.000 aan kosten om naar het CBR te gaan. Nog even los van de kosten die je al gemaakt hebt om je theoriecertificaat te halen’ aldus de nieuwe voorzitter van ConsumentenBelang.