Doofpot

Hoe lang laat het Openbaar Ministerie Alexander Pechtold ‘er mee weg komen’?

Loading

Ooit, nog geen vijf jaar geleden, slaagde het Openbaar Ministerie er niet in om de huidig algemeen directeur van het CBR, Alexander Pechtold strafrechtelijk te vervolgen voor ambtelijke corruptie: omkoping. Meer dan 200 aangiftes tegen de toenmalige politieke leider van D66 ten spijt. Enkele jaren later stak de Europese anticorruptie waakhond Greco een vermanend vingertje op naar de Nederlandse regering, omdat Alexander Pechtold ‘er mee weg kwam’ dat hij van een Canadese ‘vriend’ een appartement geschonken kreeg in Scheveningen. Pechtold verzweeg bewust dat geschenkje in het register van de Tweede Kamer; twee kaartjes voor een voorstelling van Jochem Meyer meldde hij wel. Vanwege het politie onderzoek en privé schandalen pakte Pechtold snel het hazenpad en kreeg pakte wachtgeld, iets dat hij daarvoor altijd veroordeelde. Dankzij de D66 baantjes carroussel belandde hij als directeur bij het onder Verscherpt Toezicht gestelde CBR. Sindsdien moet jongeren ‘bloeden ’ voor de door zijn leugens en wanbeleid ontstaned structurele lange wachttijden.

‘Voor Alexander Pechtold gelden in ons land kennelijk andere regels’ schrijft de researchredactie van het nationaal loket Onrecht dat volgend jaar van start gaat. ‘We zien keer op keer dat Pechtold een meester is geworden in het misbruiken van de macht. Manipulatie en valse beeldvorming, zoals dat helaas tegenwoordig aan de orde van de dag is, is zijn tweede natuur. Mensen via de media en met manipulatie zoveel mogelijk beschadigen. Daar kan zijn voormalige geliefde Anne Lok over meepraten. Maar zij is niet de enige.’

Pechtold ontspringt, zo ontdekte Onrecht, keer op keer ‘de dans’. Hoe het kan dat iemand, die in de wandelgangen af en toe vergeleken wordt met Willem Holleeder en Ridouan Taghi, als het gaat om de manier waarop hij opereert binnen zijn organisatie. ‘Alexander laat anderen het vuile werk opknappen: ‘ja-knikkers. Zelf blijft hij dan op de achtergrond aan de touwtjes trekken.’

In een nieuwe serie van Onrecht, verwacht eind 2025 of begin 2026, wordt aandacht besteed aan hoe de baas van het CBR in zijn huidige baan ‘misbruik van de macht’ maakte. Voorheen was het tv-programma te zien op NPO3/Powned

‘Er ligt een melding bij de Hoofdoffcier van Justitie afkomstig van de voormalig rijschoolhouder Henrie Kamps [mede-initiatiefnemer van het platform Onrecht, red]. Hij vraagt, mede op advies van de huidig minister van Justitie Dilan Yeşilgöz-Zegerius, om opheldering over een aangifte die Alexander Pechtold, persoonlijk, deed bij de politie in Enschede op 16 december 2021. Niets van wat Pechtold in die melding beweerd kan hij bewijzen. Het is louter laster en smaad. Het OM heeft nog niet gereageerd en wij hebben als platform het Arrondissement-parket op 26 april jongstleden een maning gestuurd en vandaag opnieuw.

‘Wat wij zien is dat Alexander Pechtold en zijn CBR in het verleden en in deze kwestie misbruik van de macht heeft gemaakt. Ze laten de politie ‘het vuile werk’ opknappen en rijscholen/instructeurs intimideren. Deze kwestie kan mogelijk landelijke aandacht geven aan wat meerdere rijscholen in de voorbije 25 jaar is overkomen. Niet alleen Kamps, maar ook de gebroeders Kalloe en de Twentse rijschool Boensma zijn eindeloos geïntimideerd, waarbij in veel gevallen de politie door het CBR ten onrechte werd ingeschakeld.

In deze kwestie is de politie meer dan 50 keer ingeschakeld door het CBR. De politie moet de meldingen van het CBR vanwege een protocol altijd opvolgen. Dat leid tot frustraties… vooral richting degene die het CBR ‘op de korrel’ heeft.

Er is nu voldoende bewijs om aan te tonen dat de politie en/of het Openbaar Ministerie ‘vooringenomen’ handelde en melding of aangiftes van Kamps niet serieus nam. Dit is het begin van een lang proces, maar Kamps heeft alles goed gedocumenteerd.

Binnenkort gaat Kamps opnieuw een poging doen om de melding van 13-12-2021 tegen Alexander Pechtold tot een aangifte te laten leiden. Dat werd destijds geweigerd. In beide gevallen is er nu een veelheid aan steunbewijs.