NieuwsVCBA

Opbrengst boek- en docudrama ‘Chaos bij het CBR’ naar Pascal Hansen en VCBA

Loading

De door demissionair minister Mark Harbers aangekondigde wetswijzigingen voor de rijopleiding zijn voor journalist- programmamaker Henrie Kamps ‘een geschenk uit de hemel’. Ruim twee jaar documenteerde de Needenaar de wijze waarop het CBR en het Directoraat Generaal Mobiliteit van het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat aansturen naar een anticlimax. Hoe bij voortduring de Tweede Kamer fout wordt geïnformeerd door de minister en hoe Pechtold de media met grote regelmaat bewust verkeerd informeert. Eindelijk is nu het moment aangebroken om terug te blikken op 25 jaar Chaos bij het CBR. De opbrengsten van de boek- en filmrechten gaan niet naar Kamps, maar naar de Vereniging Consumentenbelang Autorijbewijs (VCBA) en voormalig voorzitter Pascal Hansen.

‘Tijdens de opleiding tot onderzoeksjournalist van de Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ) sprak ik met mijn docent Vincent Verweij over het onderzoek dat ik deed naar de misstanden binnen het CBR. Vincent vertelde dat hij in 2019 een tv-reportage had gemaakt voor ZEMBLA. Dat programma had de titel ‘Chaos bij het CBR’. Samen kwamen we tot de conclusie dat het sinds Pechtold de baas is geworden vooral erger is geworden, maar wel beter verborgen. Toen is het idee geboren om op het juiste moment een boek en verfilming te maken over hoe de chaos bij het CBR zich in de afgelopen 25 jaar heeft ontwikkeld. De voorgenomen ingrepen in de rijschoolwereld en aangekondigde wetswijzigingen vormen de aanleiding voor de onthullingen.

Het boek en het docudrama gaan over een periode van 25 jaar. Hoewel Kamps sinds september 2021 persoonlijk in een ‘oorlog’ is geraakt met Alexander Pechtold is door de schrijvers en makers en hemzelf besloten om terug te blikken op 25 jaar chaos bij het CBR. ‘Dat is bewust. Pechtold is gewoon de verkeerde man, manager op het verkeerde moment bij een decennia lang slecht functionerend zelfstandig bestuursorgaan.

De chaos bij het CBR bestond al vele jaren voor Pechtold, die moest vertrekken uit de politiek vanwege (vermeende) omkoping – en privé-schandalen, in dienst werd genomen. Sinds zijn komst zijn de misstanden en misleiding alleen maar erger geworden. Het gaat tekort door de bocht om de chaos bij het CBR, die nu volgens de minister zou moeten leiden tot wetswijzigingen, aan Pechtold toe te wijzen. Hem benoemen zorgde wel voor een toxische mix met het al jaren gecorrumpeerde management bij de divisie ‘Rijvaardigheid’.

’De openingsscène van de docu-drama is direct al de grootste uitdaging; we zien de zware treinbotsing bij Rijswijk die veroorzaakt wordt door een examinator. Hierbij botsen twee NS treinen op een lesauto die is stilgevallen op de spoorwegovergang, waarvan de examinator zelf het gaspedaal op de dubbele bediening heeft ontkoppeld. Daar begint de verhaallijn. Het CBR laat schaamteloos de eigenaar van de lesauto door de NS aansprakelijk stellen voor die 5 miljoen. Kris Kalloe; de eigenaar van een succesvolle Haagse rijschool raakt daarna alles kwijt en krijgt mentale problemen. Als Kalloe een rechtszaak aanspant tegen het CBR volgen jarenlang intimidaties en pesterijen door examinatoren. Uiteindelijk bezwijkt hij onder de angstcultuur. Daar begint ons verhaal ….’ zegt een van scenario schrijvers.

Streamingdiensten hebben al interesse getoond in de gedramatiseerde (nagespeelde) versie van het boek. ‘Het liefst zou ik willen dat de makers van ‘de zaak Schaap’ deze klus klaren. Pechtold past de rol die Frank Oranje in de 4-delige documentaire serie speelt. Maar zover zijn we nog niet.’ aldus Kamps.

De spannende documentaireserie ‘De zaak Schaap: fraude bij de landsadvocaat’ reconstrueert de grootste fraude in de geschiedenis van het notariaat in Nederland. Topnotaris Frank Oranje werd ‘Mister Integrity’ genoemd, maar sluisde meer dan twintig jaar lang miljoenen weg.

bron: NPO Start

Kamps heeft besloten dat de opbrengsten van het boek en de gedramatiseerde docu-versie naar de Vereniging Consumentenbelang Autorijbewijs en haar voormalige voorzitter Pascal Hansen gaan. ‘Pascal is met leugens en valse verklaringen van CBR medewerkers kapot gemaakt en onterecht veroordeeld. Hij zit ziek en berooid thuis. Hij verdiende beter en ik wil dat hij merkt dat zijn betrokkenheid bij de CBR misstanden, waardoor honderdduizenden jonge mensen voor mogelijk honderden miljoenen financieel zijn gedupeerd, belangrijk was. ‘