Wachttijden

Praktijkexamens op zaterdag bij het CBR in Almelo, Enschede of Doetinchem? Wel rijscholen, geen examinatoren!

Loading

‘Nee’, antwoordt de Almelose rijschoolhouder Daniel Bolkesteijn met een lach en een vriendelijk gezicht als hem op zaterdagochtend gevraagd wordt of er praktijkexamens zijn. Helemaal alleen staat hij te oefenen met zijn leerling op het lege examenterrein in Almelo. Echt zorgen hoeft hij zich voorlopig niet te maken. Uit het onderzoek dat consumentenbelang vorige maand deed blijkt dat de reserveringstermijn in Almelo op dit moment ongeveer 13 weken is; 3 maanden. Dat is weliswaar het dubbele van wat het CBR in februari wereldkundig maakte, maar beter dan hij voorheen gewend was als instructeur bij de grootste opleider van Enschede. Daniel Bolkesteijn werkte jaren voor Verkeersschool Brünen. Hoe zit dat eigenlijk op zaterdag met dat overwerken van examinatoren? Vandaag nemen wij de proef op de som bij enkele andere locaties. En wat opvallend is; er zijn veel lesauto’s, maar geen examinatoren.

Enschede, zaterdag 8 juni om 11.11 uur arriveert een onderzoeker van de Vereniging Consumentenbelang Autorijbewijs bij het CBR Examencentrum in Enschede. Een van de vele examencentra waar de reserveringstermijn al bijna twee jaar twee tot drie keer langer duurt dan het ministerie beloofde en bezwoer in de Tweede Kamer. Om 11.40 uur moeten er weer praktijkexamens beginnen en dus moeten op 11.30 uur de lesauto’s klaar staan. Lesauto’s zijn er wel in Enschede…. maar geen examinatoren.

In onze meest recente steekproef, op 8 mei 2024, was de wachttijd 19 weken. Dat zal nu eerder zijn opgelopen, dan afgenomen want iedere dag dat wij steekproeven hebben gedaan in Enschede is er een minimale bezetting van examinatoren. De meeste dagen zijn twee derde van de examenvakken in ieder blok leeg.

[tekst gaat door onder afbeeldingen]

‘Bronnen hebben ons verteld dat het overwerken op zaterdag niet of nauwelijks voorkomt. Dat is een afleidingsmanoeuvre vanuit het management in Rijswijk. Bedoeld om de Tweede Kamer en media de indruk te geven dat het CBR er alles aan doet om de structurele problemen op te lossen. Er zijn na Corona wel een tijdje examens geweest op zaterdag, maar al snel kwam Pechtold er achter dat hij dat overwerk in vrije tijd en ook nog eens 200% moest compenseren. Om die reden hebben veel examinatoren in 2022 bijna 40 vakantiedagen gehad.’ zegt de voorzitter van de consumentenorganisatie.

‘Wij hebben een WOO verzoek ingediend, omdat wij willen dat het CBR openbaar maakt hoeveel vrije dagen B examinatoren in 2022 en 2023 hebben gehad. Volgens betrouwbare bronnen hebben veel examinatoren twee keer zoveel vakantie gehad dan andere Nederlanders.’